Svet

0

Danska premijerka ne može da isključi sumnju na sabotažu na gasovodima Severni tok jedan i dva

Autor: IG

Izvor: Beta

Danska premijerka ne može da isključi sumnju na sabotažu na gasovodima Severni tok jedan i dva

Izvor: Beta/AP/ Markus Schreiber

Danska premijerka Mette Fredriksen izjavila je danas da ne može da isključi sabotažu posle primećenih slučajeva curenja na naftovodima Severni tok jedan i dva koji treba da prevoze ruski gas ispod Baltičkog mora do Evrope.

Premijerka je ovo izjavila pošto su juče i danas primećeni simultani problemi na ta dva gasovoda koja treba da prevoze ruski gas preko Baltičkog mora do Evrope.  

Ranije danas je Kremlj izrazio zabrinutost zbog curenja na tim gasovodima uz ocenu da ne treba isključiti nijednu pretpostavku, uključujući i sabotažu.

"Izrazito smo zabrinuti zbog tih vesti", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara da li je moguće da se radi o sabotaži, on je odgovorio da se ni jedna opcija ne može iskljućiti.

Švedske vlasti saopštile su danas da su izdata upozorenja zbog dva slučaja curenja gasovoda Severni tok jedan u švedskim i danskim vodama, i to dan pošto je prijavljeno curenje na gasovodu Severni tok dva. Oba gasovoda trenutno ne rade, ali se u cevima nalazi gas.

Danska je odmah stavila u stanje pripravnosti svoju energetsku infrastrukturu uz ocenu da je još rano da se kaže šta su uzroci tih simultanih incidenata. Vlasti pokušavaju da utvrde uzrok misterioznih curenja i pada pritiska na gasovodima.

Danska premijerka je govorila prilikom otvaranja novog gasovoda koji povezuje Norvešku sa Poljskom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR