Nezaobilazna namirnica srpske kuhinje može da snizi nivo holesterola i šećera u krvi

Naučnici su utvrdili da jedno sasvim uobičajeno povrće može da snizi visok nivo šećera u krvi za do 50 odsto, ali i nivo holesterola.

Jedan od 10 ljudi starijih od 40 godina u Velikoj Britaniji živi sa dijabetesom tipa 2, što je stanje koje uzrokuje previše šećera u krvi. Međutim, postoji jedno uobičajeno povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi za 50 odsto – i u njemu stručnjaci vide „potencijalnu terapiju“ u lečenju pacijenata sa dijabetesom.

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 nisu u stanju da proizvedu dovoljno insulina da bi regulisali šećer u krvi, što znači da njihov šećer u krvi može dostići opasno visoke nivoe.

Međutim, nalazi iz 2015. godine, predstavljeni na 97. godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u San Dijegu, otkrili su da ekstrakt luka može „veoma sniziti“ visok nivo šećera u krvi i ukupnog holesterola kada se daje uz antidijabetički lek metformin, piše independent.uk.

Glavni autor studije Entoni Odžaja sa Univerziteta Delta Stejt u Abraki, Nigerija, rekao je: „Luk je jeftin i dostupan i koristi se kao dodatak ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju pacijenata sa dijabetesom“.

Potrebna dalja istraživanja

Istraživači su testirali teoriju na pacovima. Ukupno, tri grupe pacova sa medicinski indukovanim dijabetesom dobile su različite doze ekstrakta luka da bi se videlo da li će to pojačati efekat leka.

Doze su bile 200 mg, 400 mg i 600 mg po kilogramu telesne težine. Istraživači su takođe dali lek i luk trima grupama nedijabetičkih pacova sa normalnim nivoom šećera u krvi.

Studija je otkrila da su, od pacova koji imaju dijabetes, oni kojima su davali ekstrakt luka 400 mg i 600 mg po kilogramu telesne težine „snažno smanjili“ nivo šećera u krvi za 50 i 35 procenata u poređenju sa početnim nivoom.

Ekstrakt luka je takođe snizio nivo ukupnog holesterola kod pacova sa dijabetesom, pri čemu su doze od 400 mg i 600 mg imali najveće efekte.

Studija je takođe otkrila da je ekstrakt luka doveo do povećanja telesne težine kod pacova iz kontrolne grupe, ali ne i kod pacova sa dijabetesom.

„Luk nije visokokaloričan“, objasnio je Odžaja. „Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma i, uz to, povećava apetit, što dovodi do povećanja unosa hrane“, objasnio je.

„Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje“, najavio je dalja istraživanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.