Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 27. 9. 2022.

| Istražujemo

Škole kao partijski plen, snimak iz Niša uzburkao Srbiju, ali ne i nadležne - svi i dalje ćute

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
duško radović (1)
Iz škole ćute; foto: Zvaničan sajt OŠ "Dušan Radović"

Da je neko ko ima ingerencije od strane partije, u jeku izbora direktora u OŠ “Dušan Radović”, rekao je aktuelni načelnik Nišavskog okruga Petar Babović u telefonskom razgovoru sa jednim članom školskog odbora, nakon čega je umesto imenovanja odabranog direktora, reagovala Republička prosvetna inspekcija i konkurs je poništen. U originalnom telefonskom razgovoru do kojeg su Južne vesti došle, čuje se da ugovaraju sastanak i da se obojica pozivaju na stranačke zadatke.

Opozicija traži odgovornost, sindikati osporavaju legitimitet, a organizacije koje se zalažu za bolje obrazovanje zaključuju da je sve posledica nedostatka sistema i da bi u školama trebalo da rade najbolji.

Prošlo je nedelju dana od kako je javnost imala uvid u cenzurisani snimak razgovora u kom se načelnik Nišavskog odbora predstavlja kao "neko ima ingerencije" ispred stranke i isto toliko od kako nadležni ne odgovaraju na pitanje SSP-a - “Odakle ingerencije načelniku Okruga da se bavi prosvetom?”

Na pitanja Južnih vesti upućena školi OŠ “Dušan Radović” nakon što je aktuelni v. d. direktora Miodrag Plavšić otkazao zakazani sastanak sa novinarkom, ćuti se već više od 10 dana.

Prema informacijama do kojih je redakcija došla i na osnovu originalnog snimka, razgovor se odigrao u prvoj polovini maja meseca, nekoliko dana pre predstavljanja kandidata na konkurs za direktora škole koji je raspisan marta meseca, a nakon čega je usledio niz neočekivanih događaja za zaposlene u toj školi, kako opisuju.

U originanom snimku, u kom ugovaraju viđanje, obojica su se pozivala na stranački uticaj prilikom delegiranja u toj školi.

Babović: Pretpostavljete zbog čega vas zovem?

Član školskog odbora: Ne znam.

Babović: Oko Škole Duško Radović.

Član školskog odbora: Dobro, da?

Babović: Epa ja sam neko ko ima ingerencije, a vi ste delegirali tamo.

Član školskog odbora: Jesam, u školskom odboru ispred naše partije.

Babović: Tako je, a ja sam ispred partije koja ima ingerencije.

Član školskog odbora: Pretpostavljam.

Babović: Dogovaramo se onda za petak - deo je razgovora.

Da je konkurs za izbor direktora prošao turbulentno, kao i da su pojedini zaposleni u toj školi bili izloženi pritiscima i pretnjama, svedočili su iz Sindikata OŠ "Dušan Radović", koji su iskazali sumnju u legitimnost samog izbornog procesa.

Na Nastavničkom veću, kandidat Nebojša Pužić dobio je 80 glasova, a kandidat Miodrag Plavšić 34 glasa. Na školskom odboru Nebojša Pužić je dobio 5, a Miodrag Plavšić 3 glasa. Školska uprava u Nišu je takođe konstatovala da je dokumentacija i procedura sprovedena po zakonu - naveli su iz USPR-a.

Kako su naveli, predmet je tada poslat Ministarstvu prosvete i očekivalo se rešenje o imenovanju Nebojše Pužića. Ipak, u školi se pojavljuje Republička prosvetna inspekcija da proveri ispravnost konkursne procedure i dokumentacije.

Sumnju na opravdanost vanrednog inspekcijskog nadzora budi ponašanje određenih pojedinaca, koji su, u procesu izbora za direktora javno favorizovali kandidata koji nije dobio potrebnu većinu, o čemu postoje materijalni dokazi - dodali su iz USPR-a.

Do ovakvih situacija prilikom izbora direktora neke škole, po mišljenju Organizacije “Nauči me” dolazi zbog zakona koji ne propisuje precizne, transparentne i unapred poznate kriterijume za izbor nastavnika pri zapošljavanju.

Dok njih ne bude i dok zakon ne bude garantovao da takvi kriterijumi važe za svaku osnovnu i srednju školu u Srbiji, postoje i postojaće prostor za različite vrste manipulacija. Potreban nam je sistem koji će učiniti da u školama sa našom decom rade najbolji nastavnici - navode iz “Nauči me”.

Prema dokumentima vidljivih na sajtu škole pre tačno nedelju dana održana je sednica na kojoj su ponovo predstavljeni kandidati, ali zapisnika, kao i kada je reč o većini sednica, nema.

Pored pitanja upućenih školi još 16. septembra, redakcija Južnih vesti poslala je Zahtev za pristup informacijama kojim je zatražila sva dokumenta koja se tiču poništenja prvog konkursa, glasanja, članova školskog odbora, rešenja Republičke prosvetne inspekcije, kao i novog konkursa od jula meseca, a rok za dostavu ističe u petak.

Takođe, za komentar je upitan i Babović koji do danas nije odgovorio na pitanja novinarke Južnih vesti.

Prema saznanjima Južnih vesti i nezvaničnim informacijama, škola "Duško Radović" nije jedina za koju se "partijski interesovao" Babović.

*Tekst je izmenjen nakon informacija iz školskog sinidikata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Konan

    05:01 // 30. 9. 2022.

    Dno dna odavno, pošten čovek u našoj zemlji može samo da propada a školovan i učen da se ponižava kako bi dobio mrvice hleba a za sve je kriv Djilas.

  • Су-зана

    14:17 // 28. 9. 2022.

    Плашим се да више нема помоћи овим бедним и јадним лоповским структурама нишких криминалаца пресвучених из демократске у напредну хорду.Успели су да све обесмисле, ушли су у све поре друштва а , све је кренуло од лажне жеље да унапреде живот обичних људи. Србија на срећу има безброј паметне деце и без обзира на ове злочинце биће их и даље.

    • Дес - пот

      17:04 // 28. 9. 2022.

      Су-зана, њима и не треба помоћ, они су обезбеђени и заштићени к'о угрожена врста (и више од тога), али нама, док смо овакви, какви смо, нема помоћи!

  • Dragana T

    20:12 // 27. 9. 2022.

    Javna tajna je Babovicevo naređenje da direktori primaju prosvetare koje on pošalje skroz na neviđeno.Kada bi samo sekretarica ispricala koliko dnevno direktora dodje njemu " na noge" .Njemu je samo zaposljavanje i kadroviranje posao, lepo je rekao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: