Upozorenje Evropske centralne banke: Privredni rast evrozone mogao bi da padne na nulu

27.09.2022

08:50

0

Ekonomska proizvodnja plaća ceh rastućih cena energije i gubitka ruskog prirodnog gasa

Upozorenje Evropske centralne banke: Privredni rast evrozone mogao bi da padne na nulu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Privredni rast evrozone posustaje i uskoro bi mogao da padne na nulu, izjavio je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos.

- Videćemo značajno usporavanje privredne aktivosti u trećem i četvrtom kvartalu i mogli bismo se naći sa stopama rasta blizu nule - rekao je de Guindos u ponedeljak, prenosi Rojters.

Ekonomska proizvodnja plaća ceh rastućih cena energije i gubitka ruskog prirodnog gasa, što povećava rizik od racionalizacije potrošnje energije tokom predstojeće grejne sezone. Visoke cene energenata podigle su godišnju inflaciju u evrozoni na 9,1 odsto u avgustu, a procenjuje se da će ovog meseca dostići 9,6 procenata, što bi bio nov rekordno visok nivo u 19-članom valutnom bloku.

ECB je ranije ovog meseca podigla kamatne stope za čak 75 baznih poena u cilju borbe protiv inflacije, samo nekoliko nedelja nakon povećanja za 50 baznih poena.

Monetarni regulator evrozone je najavio dalje pooštravanje uslova zaduživanja, a analitičari očekuju novo podizanje ključnih kamata u oktobru i nastavak njihovog povećavanja na svakom sastanku ECB do sledećeg proleća.

De Gindos nije otkrio koliko će naredni potezi ECB-a biti agresivni, napominjući samo da će oni "zavisiti od pokazatelja“ i naglašavajući da su inflatorni pritisci znatno ojačali poslednjih meseci.

On je prošle nedelje rekao da će ECB morati da nastavi da preduzima korake u borbi protiv inflacije jer usporavanje privrede samo po sebi nije dovoljno da obuzda rast potrošačkih cena.

- Tržišta smatraju da bi usporavanje ekonomije samo po sebi moglo da smanji inflaciju. Istini za volju, to nije ispravno. Monetarna politika mora da da svoj doprinos - zaključio je de Gindois.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike