Svet

0

Lindner: Mere protiv krize ne smeju da vode u zaduživanje

Izvor: dpa

Lindner: Mere protiv krize ne smeju da vode u zaduživanje

Izvor: Kay Nietfeld/dpa

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian) apelovao je da se kod svih vladinih mera protiv visokih cena energenata, vodi računa i o kočnici zaduživanja. Reč je o ustavnom mehanizmu koji strogo ograničava zaduživanje države.

Konsultacije o tome su u toku, rekao je ministar u ponedeljak u Berlinu, gde je održan sastanak liberala, čiji je Lindner predsednik.

Lindner je rekao da ima "sasvim preciznu predstavu" o finansijsko–političkim instrumentima, ali da o tome još želi da razgovara i unutar vlade.

"Cilj se zove kočnica zaduživanja za savezni budžet i kočnica cene gasa. Drugim rečima, brana ne sme da se probije," rekao je Lindner, upozoravajući i na opasnost dodatne inflacije.

"Mogu otvoreno da kažem, kada bi kočnica zaduživanja bila suspendovana, onda se sigurno ne bi finansiralo samo ono što nam je potrebno zbog krize, nego i druge političke želje i planovi. I to je rušenje brane," objasnio je Lindner.

"Želimo da pomognemo ljudima u krizi, ali ne želimo da otvorimo ustave na brani," rekao je ministar.

On je zatražio da se, s obzirom na preteću privrednu štetu, iskoriste sve opcije, navodeći kao mogućnosti "proširenje kapaciteta kao što su atomska energija, korišćenje uskladištenog gasa, evropske mere o kojima se raspravlja, kao što su zajednička nabavka gasa za EU i ciljane mere Nemačke."

Lindner je zatražio i da se javnosti pošalju signali koji će pozitivno uticati na cenu gasa, objašnjavajući da će svest o tome da se na tržište pušta gas koji je država kupila i uskladištila javnim novcem već danas uticati na formiranje cene.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR