Situacija napeta: Pad pritiska u Severnom toku 1 i 2, gas iz oba gasovoda curi u more

Pad pritiska u gasovodu Severni tok 1 koji sprovodi gas od Rusije do Evrope zabeležen je nekoliko sati pošto je prijavljeno curenje u paralelnom gasovodu Severni tok 2 u Baltičkom moru kod Danske.
Danske i švedske vlasti javile su danas da su na gasovodu Severni tok 1 pronađena curenja na dva mesta u Baltičkom moru, prenosi Frans pres.
"Vlasti su sada obaveštene da postoje još dva curenja na gasovodu Severni tok jedan koji takođe ne radi, ali sadrži gas", navelo je za Frans pres dansko ministarstvo za klimu i energiju u saopštenju.
Kako je navedeno, podignut je nivo nadzora na tim gasovodima.
 
Oba gasovoda sprovode gas iz Rusije za Evropu.
 
Gasovod Severni tok 2 je završen ali nije nikad pušten u rad, dok je Severni tok 1 transportovao gas do Nemačke do početka ovog meseca kada je ruski Gasprom prekinuo dotok navodeći potrebu za hitnim remontom ključnih delova.
 
Iako nisu isporučivala gas Evropi, oba gasovoda su bila popunjena gasom, javila je nemačka novinska agencija DPA.
 
Danske pomorske vlasti su detektovale curenje na gasovodu Severni tok 2 juče, i izdale upozorenje za plovidbu i odredile zonu zabrane od pet nautičkih milja oko gasovoda zato što to predstavlja opasnost za prolaz brodova.
 
Plan je bio da Severni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu.
 
Predsednik nemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Tviteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda "sitauacija nepeta".
 
Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbednost snabdevanja u Nemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 odsto.
 
Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Nemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Nemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana pre ruskog napada na Ukrajinu.
  • peki

    30.09.2022 23:18
    ameri
    Amerima je u cilju da unište Evropu. Znaju ameri da nemačka i ostale zemlje sada kupuju od rusa gas na crno i to po paprenoj ceni. Nisu ameri probušili cev da napakoste rusima već da napakoste evropi, mada i rusi su sad na gubitku.
  • Seljak

    27.09.2022 15:37
    voda
    sta ce evropi ruski gas i onako ce dobiti od amera i arapa brodovima tecni.
  • Slađana

    27.09.2022 13:30
    ....
    Čista sabotaža.
    Englezi i Amerikanci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.