Koji vitamini se uzimaju zajedno da bi maksimalno delovali?

by | septembar 27, 2022
Koji vitamini se uzimaju zajedno

Važno je znati koji vitamini se uzimaju zajedno, kako bi izvukli maksimum iz njih.

Vitamini i minerali su najvažnija grupa supstanci raznovrsne hemijske prirode, koje obezbeđuju tok većine biohemijskih procesa u ćelijama i tkivima. Ljudsko telo ne može u potpunosti da funkcioniše bez dovoljne količine njih, a uz određene simptome će nam signalizirati i višak i nedostatak vitamina i minerala.

Istovremeno, postoje vitamini i minerali koji efikasno deluju jedni sa drugima i, kada se uzimaju istovremeno, imaju kompleksan pozitivan efekat na telo, omogućavajući vam da dobijete maksimalnu korist za opšte zdravlje. Analiziramo ključne kombinacije mikroelemenata u nastavku.

Koji vitamini se uzimaju zajedno?

Vitamin A (+ vitamini B2, C, E, cink, jod i gvožđe)

Vitamin A igra važnu ulogu u podeli i diferencijaciji svih ćelija, posebno krvnih zrnaca, kože i sluzokože, i jedan je od ključnih vitamina za sintezu polnih hormona i hormona štitaste žlezde. Sa nedostatkom vitamina A, vid se pogoršava, češće se razboljevamo i teže se oporavljamo od sezonskih infekcija.

Pošto vitamin A igra ključnu ulogu u kontroli normalnog funkcionisanja kože (lojne žlezde i pH površine kože) i proizvodnje keratina i kolagena, njegov nedostatak će biti vidljiv golim okom u vidu perutanja kože, upala, manjka fleksibilnosti i suvoće.

Da bi se vitamin A u potpunosti apsorbovao iz hrane i obavljao svoje važne zadatke, neophodno je uzimati ga uz vitamin C, E, cink, jod i gvožđe.

Koji vitamini se uzimaju zajedno? Vitamin E (+ selen)

Vitamin E je najvažniji antioksidans, univerzalni zaštitnik ćelijskih membrana i DNK od oštećenja slobodnim radikalima. U suštini, vitamin E je čistač slobodnih radikala u našem telu. Takođe pomaže u jačanju odbrane tela, učestvuje u metabolizmu proteina, povećava sintezu kolagena i povećava proizvodnju progesterona. Podržava rad i razvoj mišića, sprečavajući mišićnu slabost i umor tokom sporta i fizičke aktivnosti.

Antioksidativni efekat vitamina E je znatno poboljšan kada je u interakciji sa selenom, omogućavajući vam da zaštitite ćelije i tkiva od oštećenja i upale.

Vitamin D (+ magnezijum, kalcijum, silicijum)

Uloga ovog vitamina (prohormona) ne može se preceniti. Glavna funkcija vitamina D je regulacija mineralnog metabolizma, jedan je od ključnih faktora za normalan rast i razvoj kostiju. Takođe je uključen u prenos genetskih informacija oko 200 gena i ima onkoprotektivni efekat. Sa nedostatkom vitamina D, ne možete očekivati puno funkcionisanje imunog sistema i dobro raspoloženje u oblačnim danima.

Da bi se svi efekti vitamina D realizovali i u potpunosti asimilovali, potrebni su vitamini E, A, K2, C, magnezijum, kalcijum, silicijum. Vitamin A štiti od moguće toksičnosti vitamina D sprečavajući taloženje kalcijuma u ​​bubrezima.

Vitamin B6 (+ magnezijum, selen, litijum, molibden, vitamin B2)

Od vitamina posebnu pažnju treba obratiti na vitamin B6. Naime, on učestvuje u sintezi neurotransmitera serotonina, u reakcijama metabolizma triptofana i dopamina, u metabolizmu ugljenih hidrata i masti i u sintezi hemoglobina. Aktivni oblici vitamina B6 neophodni su za zdravu hormonsku ravnotežu kod žena.

Posebnu pažnju treba posvetiti nadoknađivanju nedostatka vitamina B6 u slučaju bolesti bubrega, seboreje vlasišta, ljuštenja kože, grčeva u mišićima lista, dijabetesa, depresije, bijesa i predmenstrualnog sindroma.

Asimilaciju vitamina B6 poboljšavaju magnezijum, selen, litijum, molibden, vitamin B2. Vitamin B2 aktivira vitamin B6 kada se uzimaju zajedno. Ozbiljni nedostatak vitamina B6, B2 i magnezijuma dovodi do gubitka sluha.

12 znakova da vam nedostaju ovi vitamini!

Koji vitamini treba da se uzimaju zajedno? Magnezijum (+ vitamini B1, B6, D3, kalijum)

Magnezijum je najvažniji intracelularni element svih tkiva tela, bez izuzetka. A potreban nam je svaki dan, posebno onima koji vole slatkiše, alkohol, kolače, kafu i koji imaju promene raspoloženja.

Magnezijum je uključen u formiranje lako svarljivih oblika vitamina B1, B2, B3, B6; u njegovom prisustvu vitamin C se u potpunosti apsorbuje. Deluje opšte tonizujuće i umirujuće na organizam, utiče na tonus krvnih sudova (suzbija grč), smanjuje holesterol u krvi i sprečava taloženje soli u bubrezima.

Nedostatak magnezijuma formira patološke procese koji dovode do vodećih uzroka smrti (šlog, srčani udar, tromboza).

Znakovi nedostatka magnezijuma su:

  • nervoza
  • anksioznost
  • nesanica
  • jutarnji umor
  • povećana osetljivost na buku
  • vrtoglavica
  • povećanje krvnog pritiska
  • grčevi u mišićima
  • poremećaj otkucaja srca
  • krhki nokti
  • česte glavobolje.

Lepota i zdravljelimpido/iStock/Getty Images Plus via Getty Images