Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Udar na novčanike građana se nastavalja: Strmoglavi pad cena nafte u svetu u BiH se jedva oseti

Udar na novčanike građana se nastavalja: Strmoglavi pad cena nafte u svetu u BiH se jedva oseti

Dok je vrednost naftnih derivata na svetskom tržištu na najnižem nivou od januara ove godine, u Bosni i Hercegovini su cene dizela i benzina samo blago pale.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Naime, cene nafte su nastavile pad, drugu sesiju zaredom, zbog straha od smanjenja tražnje za gorivom usled očekivane globalne recesije izazvane povećanjem svetskih kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara, koji ograničava mogućnost kupovina nafte potrošačima koji poseduju druge valute, prenosi Srpskainfo.

Evropska nafta brent za novembarsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 1,24 dolara ili za 1,44 odsto, na 84,91 dolar po barelu, prema poslednjim raspoloživim podacima s portala Oilprice.com, koji prati cene na tržištu u realnom vremenu.

Fjučersi američke nafte WTI, takođe za isporuku u novembru, potonuli su za 1,32 dolara ili za 1,68 odsto, na 77,42 dolara za barel.

Cene oba tipa nafte su se u petak sunovratile za oko pet procenata na najniži nivo od januara ove godine.

Na pitanja možemo li očekivati pojeftinjenje cena goriva u narednom periodu u Republici Srpskoj zbog niskih cena na svetskom tržištu, od Dragana Trišića, predsednika Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, i pored mnogobrojnih poziva i poruka Nezavisne novine odgovor nisu dobili.

Cena goriva
Foto: Jadranka Ilić / Tanjug
Cena goriva

Dušan Srdić, predsednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, smatra da naši prodavci ekstraprofitiraju iz ove situacije.

– Oni se pravdaju time da imaju velike zalihe i da dok njih ne potroše ne mogu smanjiti cene dizela i benzina. Barel nafte je, ako se ne varam, trenutno oko 85 dolara, dok je nakon izbijanja sukoba u Ukrajini bio oko 140 dolara po barelu. Cene nafte na našem tržištu su bile slične cenama koje su sada, a vidi se kolika je razlika – rekao je za Nezavisne Srdić.

Pročitajte još

S benzinskih pumpi širom BiH koje su kontaktirali i pitali za cene dizela i benzina videlo se da je došlo do blagog pojeftinjenja naftnih derivata, te da se ne zna šta će biti u narednom periodu.

Na benzinskoj pumpi u Banjaluci su cene naftnih derivata u prethodnih nekoliko dana pale.

– Trenutna cena litra dizela je od pre nekoliko dana 3,13 KM, dok je za jedan litar benzina potrebno izdvojiti 2,69 KM – rekla je radnica jedne od poslovnica ove pumpe u Banjaluci.

Na nekim pumpama u Banjaluci dizel je trenutno moguće naći i za 3,08 KM, dok je najjeftiniji benzin od 2,61 KM.

S jedne benzinske pumpe u Prijedoru su rekli da je gorivo u prethodnih mesec dana pojeftinilo, te da i u narednom periodu očekuju da se taj trend nastavi.

Cena goriva
Foto: Jadranka Ilić / Tanjug
Cena goriva

– Cena dizela je trenutno 3,07 KM po litri, dok benzin trenutno košta 2,64 KM – rekao je radnik ove pumpe.

Radnik jedne pumpe u Tuzli rekao je da prethodnih dana nije došlo do korekcije cena naftnih derivata.

– Slična je cena goriva kao i pre dvadesetak dana. Litar dizela je 3,21 KM, a benzina 2,76 KM – dodao je ovaj radnik.