Читај ми!

Obeležen Dan evropskog jezika

U saradnji Dečijeg kulturnog centra, kulturnih centara i ambasada 14 evropskih zemalja na Trgu republike je, povodom Evropskog dana jezika, organizovan program za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na inicijativu Saveta Evrope, već dve decenije se 26. septembar obeležava kao Evropski dan jezika. Cilj je da se ukaže na lingvističko bogatstvo, značaj upoznavanja različitih kulturnih baština uz učenje stranih jezika, ali i na važnost očuvanja maternjeg jezika, kulture i tradicije.

"Jezici nisu samo alati koji omogućavaju bolje izglede za karijeru ili olakšica za putovanje u inostranstvo. Jezici otvaraju nove perspektive, ne samo na svet, nego na nas same. Na svakom jeziku se govori, ponaša i razmišlja drugačije", kaže Adrijan Fajks, predsednik EUNIK Klaster. 

Više od polovine stanovnika Evrope je dvojezično, a prema procenama u megalopolisu poput Londona se može čuti oko 300 svetskih jezika. Po podacima Uneska najmanje 43 odsto oko 6.000 jezika koliko se govori u svetu se smatra ugroženim.

"Očuvanje raznolikosti jezika veliki je zadatak svakog društva i svake države. Evropska kultura i evropska tradicija ne postoji bez više od 200 jezika koji se govore u Evropi. Nastanak svakog od njih predstavljao bi nenadoknadiv gubitak našem zajedničkom razumevanju sveta u kojem živimo", kaže Nataša Mihailović, gradska sekretarka za kulturu.

Srpski jezik danas govori oko 12 miliona ljudi u svetu. Jezičko bogatstvo naše zemlje čini i više od 30 jezika etničkih zajednica, dok je u službenoj upotrebi 11 jezika nacionalnih manjina.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво