Privreda

Funta dotakla novo dno dok Britanija ide ka recesiji

Funta dotakla novo dno dok Britanija ide ka recesiji
Foto: Flickr | Funta dotakla novo dno dok Britanija ide ka recesiji

LONDON - Britanska funta pala je na najniži nivo svih vremena u odnosu na američki dolar rano u ponedjeljak nakon što je šef riznice Kvasi Kvarteng obećao sveobuhvatan paket smanjenja poreza, podstakavši zabrinutost oko vladine ekonomske politike dok Ujedinjeno Kraljevstvo puzi prema recesiji.

Funta je pala na čak 1.0373 dolara, prije nego što je ojačala na 1.0672 dolara u ranom trgovanju u Londonu. Bio je to najniži nivo od decimalizacije valute 1971. godine

Britanska valuta izgubila je više od 5 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar od petka, kada je Kvarteng najavio najveća smanjenja poreza u 50 godina.

Dolazi u trenutku kada konzervativna vlada planira potrošiti milijarde funti za pomoć potrošačima i kompanijama koje se bore s visokim računima za energiju koji uzrokuju krizu troškova života. Kombinacija je izazvala zabrinutost ulagača oko rastućeg državnog duga.

Kvarteng i premijerka Liz Tras, koja je preuzela dužnost prije tri sedmice, klade se da će niži porezi i smanjena birokratija podstaći privredni rast i generisati dovoljno dodatnih poreskih prihoda za pokrivanje državne potrošnje.

Ekonomisti sugerišu da je malo vjerovatno da će se kocka isplatiti.

(NBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije