Vizna liberalizacija za Kosovo u Evropskom savetu 13. oktobra 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izvori Evropske unije u Briselu.

Češko predsedništvo EU, koje ima mandat do 31. decembra, već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore o toj temi.

U dokumentu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid se navodi da se češko predsedništvo nada da će zemlje članice EU postići unutrašnji politički dogovor o tom pitanju.

„Liberalizacija viznog režima je ključni elemenat procesa integracije Kosova u EU koji je odavno zakasnio. Kosovo je jedina država Zapadnog Balkana koja još nije dobila bezvizni režim sa EU i ta činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stav građana Kosova o pravičnosti i kredibilitetu EU“, navodi se u pismu.

U pismu češkog predsedništva se dodaje da su oni u bliskom kontaktu sa Evropskom komisijom i da postoji dogovor o tehničkom ažuriranju Mape puta za liberalizaciju viza za Kosovo, koja pokriva period od izveštaja koji je objavljen 2018. godine.

Najavljuje se da tehničko ažuriranje treba da bude dostavljeno radnoj grupi EU za vize u oktobru.

„Češko predsedništvo u potpunosti veruje da će ažuriranje biti pozitivno, da će potvrditi rezultate nalaza Evropske komisije iz 2018. i da će omogućiti Kosovu da konačno dođe do liberalizacije viznog režima“, dodaje se u pismu koje su dobile članice EU.

Kosovo je 2012. godine dobilo Mapu puta za viznu liberalizaciju, a šest godina kasnije Evropska komisija je potvrdila da je ispunilo sve kriterijume za ukidanje viznog režima, a za to je nekoliko puta glasao i
Evropski parlament, jedna od dve institucija koje o tome odlučuju.

Pitanje je godinama stajalo u Savetu ministara EU koje donosi konačnu odluku, zbog nedovoljne političke volje da se ide dalje sa procesom. Holandija i Francuska su donedavno bile protiv, ali ima naznaka da su obe države popustile u ovom pitanju.

U svetlu ruske agresije u Ukrajini i opasnosti da bi posledice ruskih operacija pretrpeo i region, počela je rasprava unutar EU kako povratiti kredibilitet Brisela na Zapadnom Balkanu, a vizna liberalizacija se smatra ključnim elementom.

Prema optimističnom scenariju, evropski izvori navode da se nastoji da odluka o viznoj liberalizaciji bude usvojena do decembra ove godine. Nakon što Evropska komisija preporuči viznu liberalizaciju, proces odlučivanja se dalje vodi na nivou Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU.

Odluka se donosi kvalifikovanom većinom, što podrazumeva glasanje 55 odsto država članica čije stanovništvo predstavlja 65 odsto odsto celokupnog stanovništva Unije.

Činjenica da Kosovo nije priznalo pet država članica EU neće uticati na konačnu pozitivnu odluku, zato što se ta odluka ne donosi konsenzusom, već kvalifikovanom većinom.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija imaju viznu liberalizaciju od decembra 2009. godine, a Bosna i Hercegovina i Albanija su to dobili godinu dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari