Jesenja depresija zaista postoji, ali ima načina da joj se ne prepustite

26.09.2022

18:45

0

Autor: Z. A.

Poslednja tri meseca svake godine život nam svira bluz

Jesenja depresija zaista postoji, ali ima načina da joj se ne prepustite
profimedia-0353548787 - Copyright Profimedia

Povratak u svakodnevicu nakon godišnjih odmora, početak nove školske godine, gužve u saobraćaju, finansijske obaveze, ali i kišno vreme često su razlozi lošeg raspoloženja kod ljudi.

Zato sve češće možete čuti za pojam jesenja depresija koja zaista postoji, ali moguće ju je i izbeći.

Ovu pojavu prvi je definisao američki psihijatar Norman Rozental, a važno je napomenuti da se ovde ne radi o slučaju kliničke depresije koja ima mnogo ozbiljnije simptome.
Kad je reč o jesenjoj depresiji, simptomi su zapravo vrlo suptilni, pa ih nije uvek lako prepoznati, a to su najčešće umor, nedostatak motivacije, promene u apetitu, nesanica ili loše raspoloženje. S obzirom na to da se radi o prolaznom stanju, ne treba se posebno zabrinjavati ako primetite neki od simptoma.

Pixabay
 
Simptomi se javljaju već krajem septembra

Prvi znakovi jesenje depresije javljaju se već u drugoj polovini septembra, dok se stanje često pogoršava u januaru i februaru. Da bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza, pojavnost simptoma depresije mora odgovarati izmeni godišnjih doba, te se ponavljati barem dve godine zaredom. Istraživanja sprovedena na ovu temu pokazuju da su žene čak šest puta izloženije riziku dobijanja sezonskog afektivnog poremećaja od muškaraca.

Ipak, stručnjaci tvrde da jesensku depresiju možete vrlo jednostavno izbeći. Pri ublažavanju simptoma pomažu pravilna ishrana, odnosno uravnotežen unos vitamina i minerala, dovoljno sna, vežbanje i provođenje dovoljno vremena u prirodi.

Unsplash
 

Kada je reč o vežbanju, uvek bi prednost trebalo da date aktivnostima na otvorenom zbog pozitivnog učinka dnevne svetlosti. Ako možete, posvetite se fizičkoj aktivnosti barem 30 minuta, tri do četiri puta nedeljno. Što se tiče vitamina, preporučuje se unos dovoljne količine vitamina C i vitamina B, a od minerala je naročito bitan magnezijum.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike