Svijet

Evo gdje firme i radnici prave grešku od 100 miliona dolara

Evo gdje firme i radnici prave grešku od 100 miliona dolara
Foto: Flickr | Evo šta je greška firme i radnika od 100 miliona dolara

Nepotrebni sastanci su greška od 100 miliona dolara u velikim kompanijama, prema novom istraživanju koje pokazuje da radnici vjerovatno ne moraju biti na gotovo trećini sastanaka kojima prisustvuju.

Istraživanje, koje je tokom ljeta sproveo Stiven Rogelberg, profesor organizacionih nauka, psihologije i menadžmenta na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarlotu, zamolilo je 632 zaposlena u 20 industrija da prouče svoje sedmične kalendare i izmjere koliko vremena zapravo provode na sastancima, šta su dobili od njih i kako su odgovorili na pozive.

Zaposleni u prosjeku provode oko 18 sati sedmično na sastancima, a odbijaju samo 14 odsto poziva, iako bi radije odustali od njih 31 odsto.

Nevoljnim odlaskom na nekritične sastanke gubi se oko 25.000 dolara godišnje po zaposlenom licu, a predviđa se 101 milion dolara godišnje za bilo koju organizaciju s više od 5.000 zaposlenih.

Mnogi kažu da jer je to norma na radnom mjestu - niko ne želi uvrijediti organizatora sastanka preskakanjem ili da saradnici misle da nisu angažovani. Drugi mrze da traže novosti o tome što se dogodilo.

Većina menadžera ne razgovara sa svojim radnicima o tome kako i kada odbiti sastanke, djelimično zato što su obično oni ti koji ih vode i sviđa im se osjećaj kontrole koji im pružaju, rekao je Rogelberg.

(The National News)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije