Šef italijanskih demokrata najavio ostavku posle poraza na izborima 1Foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Lider italijanske Demokratske partije (PD) levog centra Enriko Leta izjavio je danas da će podneti ostavku nakon poraza njegove stranke na izborima u nedelju, a šefovi ostalih italijanskih opozicionih partija za populizam okrivljuju nedostatak jedinstva i birače.

Bivši premijer je izjavio da se neće kandidovati za mesto generalnog sekretara na sledećem kongresu svoje Demokratske stranke.

Leta je rekao da je sada zadatak nove generacije da formira snažnu opoziciju očekivanoj desničarskoj vladi izbornog pobednika Đorđa Melonija, prenosi crnogorski Dan.

„Danas je tužan dan za Italiju i Evropu“, rekao je Leta, misleći na antievropsku orijentaciju Đorđa Melonija.

„PD neće dozvoliti da Italija nestane iz srca Evrope“, ustvrdio je Leta.

Krajnje desničarska partija Braća Italije Giorgije Melonija, pokretačka snaga desnog bloka, pobedila je na izborima u nedelju. Lideri italijanskih opozicionih partija za svoj poraz krivili su nedostatak jedinstva i birače koji su izabrali put populizma.

Leta – čija je partija osvojila oko 19 odsto glasova – rekao je da pobeda desnice ima korene u odluci Pokreta pet zvjezdica (M5S) da povuče podršku vladi nacionalnog jedinstva Marija Dragija u julu.

To je podstaklo ostavku bivšeg šefa Evropske centralne banke, čime su Letini planovi o formiranju izbornog saveza sa M5S, koji su osvojili oko 15 odsto, okončani.

Lider M5S Đuzepe Konte rekao je sinoć da je PD kriva ako se pobjeda lijevog centra pokaže nemogućom.

„Oni su potkopali političku ponudu koja bi mogla da se takmiči sa desnim centrom“, rekao je Konte.

Karlo Kalenda, lider centrističke Akcione partije, koja je prvobitno potpisala savez sa PD, ali je kasnije odustala, požalio se da je veliki dio zemlje „izabrao put populizma“.

„Ovo su opasni izbori za zemlju, neizvjesni izbori, videćemo da li će Meloni moći da vlada“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari