Читај ми!

Zašto RTS ne prenosi utakmice sa svetskih prvenstava za košarkašice i odbojkašice

Nakon što je zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić upozorila javnost da RTS nastavlja da diskriminiše žene jer ne prenosi ni Svetsko prvenstvo za odbojkašice ni Mundobasket za košarkašice, saopštenjem se oglasila i naša kuća.

Odgovor RTS-a zamenici predsednika Demokratske stranke
i narodnoj poslanici Dragani Rakić:

Poštovana gospođo Rakić,

Radio-televizija Srbije vam zahvaljuje što ste pokrenuli ovu temu, jer naša kuća već godinama ukazuje na neophodnost zakonskih rešavanja ovakvih i sličnih pitanja. U skladu sa tim, evo nekih, Vama očigledno nepoznatih činjenica:

To što građanke i građani Srbije ne mogu da na Javnom servisu prate direktne prenose Svetskog prvenstva za košarkašice i odbojkašice nema nikakve veze sa diskriminacijom žena, već isključivo sa tržišnim nadmetanjem oko televizijskih prava.

Sve češće kupci tih prava su kablovski sistemi koji nemaju u vlasništvu televizije sa nacionalnom pokrivenošću, a ipak kupuju prava i za kablovsko i za zemaljsko emitovanje.

Naime - prema Zakonu o elektronskim medijima Republike Srbije, događaje od nacionalnog značaja treba da prenose Javni servis ili televizije sa nacionalnom pokrivenošću kao što su Pink, TV Prva, B92 i Hepi. Međutim, do nerešive situacije dolazi kada kablovski sistemi kojima nacionalne televizije ne mogu finansijski da pariraju, kupe prava i za svoje kablovske kanale, ali i za zemaljske televizije.

Logično bi bilo da zemaljska prava prodaju jednom od nacionalnih emitera, ali oni to ne čine. Prvo ne žele konkurenciju, a drugo - zakon ne predviđa nikakve sankcije za nerealizovanje zemaljskih prava. Zbog toga su oštećeni pre svega građani, jer ni jedan kablovski sistem ne pokriva celu teritoriju zemlje. Zato postoje nacionalne frekvencije.

RTS razume da su gledaoci opravdano nezadovoljni. Međutim, želimo da obavestimo javnost da smo više puta za različite sportske događaje tražili od kablovskih sistema da kupimo ta prava, ali smo ostajali bez odgovora.

Zbog toga ukazujemo i vama kao narodnim poslanicima na neophodnost promene propisa koji regulišu tržište televizijskih prava. Takmičenja o kojima ste vi govorili kupila je Junajted grupa, iako nema mogućnost zemaljskog emitovanja, ali ni jednoj nacionalnoj televiziji ta prava nije želela da proda.

Kao i uvek do sada, RTS će se truditi da prenosi utakmice naših reprezenatacija i muških i ženskih, pod uslovom da smo u mogućnosti da ih kupimo. Podsećamo, da smo 2021. prenosili utakmice Evropskog prvenstva za odbojkašice i košarkašice, a već sledeće godine prenosićemo Šampionat Evrope za odbojkašice.

Ovog leta na našim programima emitovana su Prvenstva Evrope u atletici, veslanju, plivanju, kajaku, na kojima su se takmičile i žene i muškarci. Prenosili smo Svetsko prvenstvo fudbalerki, kao i Šampionat Evrope za vaterpolistkinje u Splitu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво