Sombor: Održan prvi Festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“ (FOTO)

„Harmonija Gornjeg Podunavlja“
SOMBOR – U Somboru i okolini je proteklog vikenda održan prvi Festival pod nazivom „Harmonija Gornjeg Podunavlja“, u organizaciji Turističke organizacije Grada Sombora, a u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, Šumska uprava Sombor.

Festival je realizovan sa ciljem promocije Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, odnosno kako bi se stanovništvo i turisti upoznali sa prirodnim, tradicionalnim i umetničkim vrednostima kojima raspolaže prostor u okviru SRP, a to su naselja Bački Monoštor, Bezdan, Kolut i Bački Breg, kao i Sombor i deo teritorije Apatin.

Manifestaciju je svečano otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, a okupljenima se obratila pomoćnica gradonačelnika, Ljiljana Tica.

Tokom dva dana, u centru grada bile su postavljene tezge izlagača na kojima su se promovisali proizvodi sa teritorije SRP Gornje Podunavlje – stari zanati, udruženja žena, proizvođači vina, rakije, meda, rukotvorina, zdrave hrane, turistički objekti iz Sombora i Apatina.

Upriličene su i edukativne i kreativne radionice za decu u kojima su decu animirali JP „Vojvodinašume“, Malac genijalac, Udruželje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor i Klub ljubitelja stripova Sombor. Kulturno nasleđe predstavljeno je kroz nastupe GKUD Sombor, KUD Carza (Apatin), KUD Ivo Lola Ribar Sonta, OŠ „Avram Mrazović“, Plesne grupe Ravangrad dens, Plesne grupe Džamp, Plesne grupe Zumba, Šarenih vokala, O.Š. „Bratstvo jedinstvo“, GKUD Kolut.

Tematska „zelena“ gradska tura, specijalizovano razgledanje grada pešice je na edukativni način učesnicima prezentovala vrste, poreklo, karakteristike i zanimljivosti najzastupljenijih stabala, biljaka i hortikulture, u saradnji sa Pokretom gorana Sombor.

Za zainteresovane posetioce manifestacije, bio je obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor – Eko-centar Karapandža – Sombor sa dva polaska dnevno, u 14 i 16 časova. Oba dana manifestacije, posetioci su imali priliku da posete Eko-centar Karapandža i obiđu šetnu stazu Karapandža, voze se katamaranom po Bajskom kanalu, te uživaju u jesenjem šumskom ambijentu. I na ovom mestu su realizovane radionice za decu, predstavljen promo materijal vezani za rezervat, upriličene su izložbe fotografija „Reka života“ – Predrag Kostin, „Divlja Srbija“, kao i promocija knjige „Reke života“. Vrhunac dešavanja u prirodi i eko-centru, bili su umetnički koncerti u šumi – koncert barokne muzike 24. septembra i nastup vokalnog ansambla „Musica Viva“ 25. septembra.

Udruženje ljubitelja konja „Zapadna Bačka“ Sombor, drugog dana festivala, u centru grada realizovala je manifestaciju „Za dušu Riđanu, danas vozim fraj“. Ista je podrazumevala besplatne vožnje fijakerom.

U sklopu manifestacije, bile su ralizovane izložbe fotografija: „Foto safari Bački Monoštor 2017, 2018, 2021“ – Foto asocijacija Vojvodine i Foto kino klub Rada Krstić Sombor (u čast preminulog Jaroslava Papa), zatim izložba fotografija „Čudesni svet šume“ Budimira Jevtić i deo izložbe fotografija „Reka života“ – Predraga Kostina, kao i projekcija filmova o Gornjem Podunavlju i Somboru.

Svi navedeni sadržaji su bili promotivnog karaktera i besplatni za sve posetioce.

Harmonija Gornjeg Podunavlja je realizovana u partnerstvu sa JP „Vojvodinašume“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sombora, te podršku Coca Cola HBC.

Festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“
Foto: TOGS
Foto: TOGS
Foto: TOGS
Foto: TOGS
Foto: TOGS

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.