Biznis Privreda
NIKO NEĆE DA VOZI KAMION Prema procenama Evropi nedostaje 400.000 kamiondžija

NIKO NEĆE DA VOZI KAMION Prema procenama Evropi nedostaje 400.000 kamiondžija

Prema studiji konsultantske firme "Transport intelidžens", procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
   Foto: RAS Srbija

Samo u Velikoj Britaniji nedostataje 76.000 radnika, piše Capital.

Blic preporučuje

Pored toga, to je tržište koje trenutno nije u stanju da privuče mlade ljude uprkos potrebi za radnom snagom u Španiji, gdje je slobodno 15.000 radnih mesta, prenosi Capital.

Rodna neravnopravnost u sindikatu je očigledna, pokazuju podaci, a prenosi RTVE.

Od 250.000 vozača kamiona koji rade u Španiji, samo 5.000 su žene, odnosno samo dva odsto žena radi u transportnom sektoru.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

U Evropi podaci nisu mnogo drugačiji. U Italiji je sedam odsto, a u Nemačkoj pet odsto žena za volanom.

Pežorativni stereotipi o kamiondžijama, koji se uobičajeno koriste u društvu, uticali su na činjenicu da je imidž koji se projektuje na ženu koja vozi međugradski prevoz pristrasno negativan.

Međutim, kriza u transportu, koji pati od ozbiljnog nedostatka kadrova, dovodi do nestanka ovih predrasuda, pa španski poslodavci izlaz iz krize vide u većem uvođenju žena u ovaj posao.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.