Dostupni linkovi

Kremlj priznao greške u mobilizaciji, za sada nema plan za zatvaranje granica


Gužva na mongolsko-ruskoj granici 25. septembra, nakon što je Kremlj objavio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini.
Gužva na mongolsko-ruskoj granici 25. septembra, nakon što je Kremlj objavio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini.

Kremlj je 26. septembra priznao da su načinjene "greške" tokom mobilizacije stotina hiljada rezervista da bi se borili u Ukrajini, ističući da u ovoj fazi "nije donesena odluka" o zatvaranju granica, prenosi AFP.

"Ima slučajeva u kojima je ukaz prekršen", izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov i rekao da se nada da će "greške biti ispravljene".

Mislio je na ukaz o djelimičnoj mobilizaciji koji je objavio predsjednik Rusije Vladimir Putin 21. septembra kako bi se povećao broj vojnika u ratnom sukobu u Ukrajini.

Vlasti su saopštile da se mobilizacija 300.000 rezervista odnosi samo na osobe koje imaju vojno iskustvo ili tražene sposobnosti, međutim, zabilježeni su brojni slučajevi mobilizacije starijih osoba, bolesnih ili bez iskustva, kao i studenata.

Od kada je objavljena mobilizacija prošle sedmice, organizovane su demonstracije na kojima je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi.

Mnogi Rusi su riješili pobjeći iz zemlje, sudeći po povećanom prilivu na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Finskom i Mongolijom. Navala je i na vazdušne linije.

Taj veliki priliv je izazvao strahovanje da će Rusija zabraniti izlazak iz zemlje muškarcima u starosnoj dobi za borbu.

Peskov je rekao da vlasti "nisu donijele odluku" u ovoj fazi o zatvaranju granica za tu kategoriju građana.

Rusija se sprema pripojiti četiri ukrajinske oblasti u kojima se 27. septembra završavaju referendumi o pripajanju Moskvi. Referendume su osudili Ukrajina i Zapad, i naveli da neće priznati njihov rezultat.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG