Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли су антиперспиранти безбедни за употребу?

Без обзира да ли користите дезодоранс или антиперспирант; или комбинација оба; вероватно знате да постоји разлика између њих или сте чули да се антиперспирант често помиње у негативном контексту, као небезбедан за употребу. Па у чему је разлика?
Фото: Pixabay/DaModernDaVinci

Дезодоранс је козметички производ који контролише и смањује мирис тела минимизирањем раста бактерија на телу, посебно испод пазуха, а антиперспирант је производ за негу коже који контролише знојење и састоји се од алуминијумских соли.

Једноставно речено, антиперспиранти заустављају знојење, а дезодоранси побољшавају укупан мирис, а иако многи производи испод пазуха садрже и једно и друго, неки радије избегавају производе са антиперспирантима.

Због неколико студија спроведених 60-их и 70-их година, многи се брину да алуминијум који се налази у антиперспирантима може бити повезан са Алцхајмеровом болешћу и да представља ризик за рак дојке због близине пазуха лимфним чворовима и грудима.

И док је алуминијум заиста пронађен у мозгу пацијената оболелих од Алцхајмерове болести, научници још увек не знају да ли је то резултат изложености алуминијуму или последица саме болести.

Сви смо свакодневно изложени алуминијуму ― он се природно налази у земљишту и води, а може се наћи и у храни, а употреба антиперспиранта неће довести до прекомерног излагања, за то би требало да радите посао попут заваривача алуминијума.

Јасно је да се недавне студије слажу да не постоји веза између Алцхајмерове болести и употребе антиперспирана, а бројне студије су такође истраживале да ли антиперспиранти изазивају груди. рак, али нису успели да нађу везу.

Још једна забринутост

Још један проблем са антиперспирантима произилази из чињенице да они зачепљују поре како би смањили знојење, тако да токсини које тело излучује знојем остају у телу, али то није тачно. Тело излучује штетне токсине и хемикалије кроз систем филтрације у бубрезима и јетри, а не преко знојних жлезда.

С обзиром на то, када користите антиперспирант, не морате да бринете о раку дојке, накупљању токсина или Алцхајмеровој болести, међутим, као и сваки други производ за негу коже, може изазвати алергију, не због антиперспиранта, већ због других штетних састојака у производу као што су мириси, ланолин, витамин Е или други. Ако се то догоди, наводи се да треба да престанете да користите производ и да се обратите свом лекару за савет.

Ево како да уклоните беле мрље од дезодоранса са одеће

Преузмите андроид апликацију.