Srbija

Uskoro đačke ekskurzije u Jasenovac i druga stratišta iz Drugog svetskog rata

Foto: Marko Stojanović / gradnja.rs

Na osnovu incijative koju je pre nekoliko meseci pokrenuo Muzej genocida, a koju je Ministarstvo prosvete prihvatilo, sva je prilika da će đaci u osnovnim i srednjim školama ubuduće na ekskurzijama posećivati i stratišta.

Reč je o lokacijama na kojima je u Drugom svetskom ratu stradao srpski, ali i svi drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.

Trenutno se u ministarstvu priprema stručno uputstvo za organizaciju studijskih putovanja, koje će uskoro biti poslato svim školama u našoj zemlji.

Razvoj sveopšte kulture sećanja u srpskom društvu

Muzej žrtava genocida dao je predlog lokaliteta koje bi trebalo obići, uključujući memorijalni centre u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i u Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji, pišu Novosti.

Ministar Branko Ružić je odmah po podnošenju incijative naveo da lično tu ideju, ocenjujući da doprinosi razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

– Učenicima treba još više približiti zbivanja iz Drugog svetskog rata, posebno o stradanju Srba, Roma i Jevreja, kao i drugih nedužnih žrtava rata u NDH.

Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija – izjavio je Ružić

Približavanje deci nacionalne istorije srpskog naroda kroz stradalnički momenat

Istovremeno iz Muzeja žrtava genocida poručili su da bi se organizovanim obilascima mesta stradanja unapredilo razvijanje saosećanja kod učenika prema žrtvama rata, koje prevazilazi sagledavanje isključivo istorijskih podataka, čime bi se doprinelo razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić smatra da je napravljen ozbiljan propust u prethodnim decenijama zato što đaci nisu upoznavani sa stratištima srpskog naroda, te da je upoznavanje dece sa mestima stradanja Srba, ali i drugih naroda u Drugom svetskom ratu, neophodno.

On ističe da nismo u dovoljnoj meri približili deci nacionalnu istoriju srpskog naroda ni ono što čini sopstveni nacionalni identitet, a u okviru njega i taj stradalnički momenat iz perioda Drugog svetskog rata.

Izvor: Novosti

Prve fotografije iz jasenovačkog pakla koje su do danas bile strogo skrivane (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link