O najavi još jednog Vučićevog istorijskog obraćanja javnosti: Ako okrene leđa Moskvi srušiće mu se rejting 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Još iz Njujorka, sa zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije najavio je da će u naredna 72 sata, zbog sve većih pritisaka saopštiti važne informacije javnosti. Da dramatika bude veća, saopšteno je da se predsednik, zbog dijametralno različitih mišljenja i stavova, kako u javnosti, tako i u najvišem državnom rukovodstvu, u narednim satima i danima neće oglašavati, a da će najkasnije u sredu objaviti svoj plan i predloge kako i kojim putem da Srbija krene dalje.

Čini se da niko, pa ni njegovi najbliži saradnici ne znaju tačno, kakve će to “strašne odluke “ Vučić saopštiti.

A sagovornici Danasa slute da će to biti još jedna predstava za javnost i da će Vučić saopštiti da će “posle dramatičnog promišljanja, doneti još jednu dramatičnu odluku”.

Ko u državnom rukovodstvu ima dijametralno različite stavove od predsednika, u čemu se ti stavovi razlikuju i naposletku koja pitanja su na dnevnom redu? Sve ostaje za sada nejasno, osim nagoveštaja da je Srbija pod najvećim pritiscima od 1999. godine.

Preveliku dozu tajanstvenosti i držanja građana u neizvesnosti pokazala je i premijerka Ana Brnabić , nagoveštavajući samo da će predsednik sačekati sa obraćanjem da se ona vrati iz Japana, gde će prisustvovati državnoj sahrani Šinzo Abea, ubijenog u atentatu.

Gostujući na televiziji Pink ona je podsetila da svi koji su „pažljivo slušali predsednika Vučića u njegovim obraćanjima i razgovorima tokom jula i avgusta“ znaju da je on nekoliko puta jasno pomenuo da će u drugoj polovini septembra ti pritisci na Srbiju biti neverovatni.

„To se sada i dešava. Posebno nakon njegovog izlaganja u Generalnoj skupštini UN, gde je on imao potpuno iskren, otvoren, izuzetno hrabar govor i gde je bez preteranih emocija, suštu istinu rekao i sasuo u lice svim velikim silama. Ja sam dan nakon toga rekla da mu neće ovo oprostiti. I sve ovo što vidimo danas, a pakleni vikend je bio iza nas, odgovor je na to obraćanje“, poručila je Brnabić.

Navela je da zbog pritisaka koje trpi Srbija postoji mnogo političara u SNS i članova u Vladi koji žele da država promeni svoju politiku kako bi pritisci nestali i kako oni ne bi kao članovi vlade snosili odgovornost za moguće posledice.

 

„Verujem da će se obratiti sa čitavim nizom mera, ne samo u vezi sa ovim, već i sa energetikom, finansijama i KiM. Koliko znam, Vučić će zahtevati i insistirati na tome da Srbija nastavi da vodi samostalnu politiku koliko god to teško bilo i da i čuvamo ekonomsku stabilnost i pokušavamo da pravimo prostor za dalji ekonomski napredak u ovim užasno teškim okolnostima“, poručila je Brnabić.

Nije premijerka otkrila ništa novo, ni ko su naprednjaci, članovi vlade koji se bune, ni protiv čega su protiv, da li su za uvođenje sankcija Rusiji, ili možda za prekid evropskog puta. Tek ostavila je mogućnost za dramatične preokrete koji mogu da uslede u Srbiji. U svim tim kalkulacijama za naredne dane, najavljenim konsutacijama i teškim odlukama konstituisanje nove vlade nije ni jednom spomenuto, kao ni konsultovanje sa najvišim zakonodavnim telom Skupštinom Srbije.

 

A članovi tog zakonodavnog tela, poslanici opozicije kažu da ih takav razvoj događaja nimalo ne iznenađuje, jer sve odluke donosi jedan čovek, uprkos skromnim ustavnim ovlašćenjima. Oni, kako sami tvrde, ne očekuju neke dramatične Vučićeve odluke i podsećaju da je od početka godine do danas više puta najavljivano da će predsednik saopštiti neke teške odluke, ali da se sve svodilo samo na dizanje panike i predsednikovom marketingu.

“Sudeći po fotografijama koje PR služba Aleksandra Vučića postavlja na drustvenim mrežama, jedino što Vučić može dramatično da nam saopšti je da je boršč, tradicionalno rusko i ukrajinsko jelo koje je jeo u Njujorku, bilo hladno. Možda ovog puta u Njujorku nije našao sako od 6000 dolara ili Loro Piano jaknu koju rado nosi, a koja košta kao godišnja plata bibliotekara”, kaže Dragama Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe Demokratske stranke.

Na primedbu da predsdnik, ipak, najavljuje donošenje nekih odluka, Rakićeva kaže da druga dramatična vest koju bi Vučić mogao da saopšti je da podnosi ostavku, ali da za to nije morao da ide čak u Njujork.

“Mogao je to da uradi i u Beogradu. A za sve ovo vreme Srbija nema Vladu, iako je lično Vučić kazao da će Vlada biti formirana do kraja jula. Toliko o ozbiljnosti ovog čoveka koga još uvek nisam uhvatila da govori istinu”, poručuje Rakićeva.

A Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, smatra da se pokazalo da se uvek dramatičnim predstavama, odnosno konferencijama predsednika Republike zapravo prikrivaju neki drugi značajni problemi.

“Predsednik se posle eksurzije u Njujorku vraća u zemlju gde ga očekuje svakodnevno poskupljenje hrane -inflacija, novo zaduživanje, nestašice mleka a uskoro i mesa, uništen elektroenergetski sistem i moguće restrikcije struje tokom zime, razoren zdravstveni sistem… Sve oni problemi koji muče običan narod, koji jedva krpi kraj sa krajem. Sve te probleme, predsednik će pokušati da “zatrpa” dramatičnim logoreičnim konferencijama, u kojima ćemo slušati o pritiscima, geopolitičkim gibanjima, ali nećemo čuti ništa o problemima koji muče narod”, navodi Jovanović.

Dodaje i da ćemo “dramatično čuti da će posle dramatičnog promišljanja, doneti još jednu dramatičnu odluku”.

“ Znači, očekujem samo predstavu zbog gore navedenih stvari , ističe Jovanović.

Sagovornici Danasa podsećaju da je pre nepunih mesec dana Vučić imao još jedno “istorijsko obraćanje naciji i da je tada objasnio da je Priština odbila sve predloge, ali ne i šta će se desiti sa Kosovom.

Predsednik je, osim o tome da je Srbija saterana u ćošak i da neće ponovo biti izbegličkih kolona, u istorijsko obraćanje uključio i Prajd, odgovor na pismo voditelja Ivana Ivanovića, pa čak i neke narodne umotvorine.

Sve istorijske teme dobile su svoje mesto u istorijskom obraćanju, a da će se kososvki problemi rešavati u narednih desetak dana. Zato sagovornici Danasa kažu da zbog takvih “ istorijskih obraćanja Vučića javnost jednoga dana, ako stvarno nešto bude opasno i hitno, to neće ni prepoznati

Bojan Pajtić, univerzitetski profesor, kaže da je svako Vučićevo obraćanje javnosti najavljivano kao “istorijsko”i “dramatično”, ali da nikada nije bilo takvo.

“Da parafraziram onu narodnu priču o pastiru i selu – toliko puta su režim i njihovi mediji lažno najavljivali srpskoj javnosti “vuka”, da kada bi se “vuk” zaista i pojavio – niko u to ne bi poverovao”, kaže Pajtić.

 

 

On priznaje da se Vučić, zbog rata u Ukrajini, nalazi pred velikim izazovima, ali svojom krivicom.

“S jedne strane se formalno zalagao za evropski put i bliskost sa Zapadom, a sa druge stranje je 10 godina forsirao proputinovski narativ u sredstvima informisanja koja kontroliše. Ovo drugo činio je da bi svojim biračima poslao signal da je njegovo zalaganje za ulazak u EU samo fingirano, te da je u duši ostao radikal. Sada, kada bi povukao potez koji bi značio konačno priklanjanje Putinu – pretrpeo bi takav finansijski, politički i bezbednosni pritisak sa Zapada da bi teško to politički preživeo”, objašnjava sagovornik Danasa .

Dodaje da kada bi Vučić potpuno okrenuo leđa režimu u Moskvi – pretrpeo bi veliki udarac svom rejtingu.

“Budući da je njegova jedina politička agenda očuvanje vlasti i podrške u biračkom telu – neće učiniti ništa što bi tom cilju naškodillo. Tragedija je što će Srbija, kao i sa Miloševićem – i sa Vučićem trpeti drastične posledice izbora autoritarnog i neodgovornog politikanta za predsednika države”, zaključuje Pajtić.

Zoran Vuletić iz GDF, dodaje da su Vučić i Selaković svojim postupcima u Njujorku dali više nego dovoljno razloga da se građani Srbije uznemire i ozbiljno zabrinu za budućnost svoje dece.

Vuletić ističe da je Vučić ponovio svoj inauguracioni govor za drugi mandat u UN, kojim je jasno stavio do znanja celom svetu da se od Srbije ne može očekivati ništa novo jer nastavlja svojim putem ka ambisu podržavajući rusku agresiju na Ukrajinu.

Druga veoma zabrinjavajuća stvar je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije.

“Dobili smo direktne i otvorene poruke iz EU da je to neprihvatljivo i da zemlja koja je kandidat za članstvo u EU to ne može da radi. Začuđujuće je da nemamo ni jednu poslaničku grupu koja ove skandalozne odluke Vučića i Selakovića komentariše na pravi način i koju zanima najavljeni formalni prekid EU integracija”, kaže Vuletić.

 

Imajući sve ovo u vidu, prema njegovim rečima, Vučić će u sredu još jednom da ponovi svoj govor iz UN,  kome se dive svi iz njegovog okruženja, bez obzira što taj promašeni diskurs pokazuje potpunu nemoć i nesnalaženje srpske politike u ovom vremenu i svetu.

“Srbija će nažalost nastaviti da srlja ka propasti. Svi oni koji očekuju bilo kakvu promenu politike zbog Vučićeve dramske najave svog obraćanja nisu realni u svojim očekivanjima. Veliku odgovornost snosi i opozicija koja ćuti, ili nedovoljno jasno objašnjava građanima posledice ovakvih poteza vlasti. Time će podeliti odgovornost sa Vučićem za novu izolaciju i propast, jer očito podržava Vučića u ovim katastrofalnim odlukama oko Kosova i Rusije”, zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari