Predsednik Vučić primio akreditivna pisma četiri novoimenovana ambasadora

26.09.2022

10:58

0

Predsednik Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Belgije, Kuvajta i Nemačke

Predsednik Vučić primio akreditivna pisma četiri novoimenovana ambasadora
akreditacije - Copyright Instagram_buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Kristijana Ebnera, Belgije, Kati Bugenhout, Kuvajta, Faiza Medžbela el Muteirija i Nemačke, Anke Konrad.

U razgovoru sa ambasadorom Ebnerom, Predsednik Vučić je izrazio nadu da će tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja između Srbije i Austrije i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja.

 

 

Osvrnuvši se na nedavne razgovore koje je sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom vodio na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, predsednik Vučić je istakao da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti našeg regiona i potvrđuje obostranu nameru da dodatno učvrstimo međusobno poverenje i saradnju u oblastima koje su od značaja za obe zemlje.

Predsednik Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje.

Ambasador Ebner je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se naša zemlja dosledno zalaže.

Novoizabrani ambasador je dodao da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnoj energetskoj situaciji sa kojom se evropske zemlje suočavaju zbog komplikovane globalne političke situacije.

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i novoimenovane ambasadorke Kraljevine Belgije Kati Bugenhout.

-Razgovarali smo o jačanju bilateralnih odnosa i potencijalima za njihovo dalјe razvijanje, posebno u oblasti ekonomije, budući da veliki broj belgijskih kompanija uspešno posluje u Srbiji. Ponovio sam da očekujemo podršku Belgije za put Srbije u EU i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, rekao je predsednik.

 

 

Predsednik Srbije primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Države Kuvajt Faiza Medžbela el Muteirija.

-Uz srdačnu dobrodošlicu ambasadoru El Muteiriju i najbolјe želјe za uspešan rad u Beogradu, istakao sam zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga, ali i za sveukupno unapređenje ekonomske i saradnje na svim polјima, posebno u polјoprivredi, energetici i u oblasti turizma. Srbija ima dugu tradiciju prijatelјskih odnosa sa Kuvajtom i u tom duhu ćemo sledeće godine i obeležiti šezdesetogodišnjicu uspostavlјanja diplomatskih odnosa, dok ćemo već sada zajednički ubrzano da radimo na projektima od obostranog interesa, naveo je predsednik posle susreta.

 

 

Predsednik Srbije primio je akreditivna pisma i novoimenovane ambasadorke Savezne Republike Nemačke, Anke Konrad.

Kako je naveo, poželeo joj je dobrodošlicu u Srbiju i uspeh u radu, kako bismo zajedno nastavili odličan posao na dalјem razvoju bilateralnih odnosa i dodatnom intenziviranju ekonomske saradnje.

-Istakao sam da je Nemačka vodeći privredni partner Srbije. Ambasadorka Konrad je rekla da je Srbija važan partner Nemačke, kao i to da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, navedeno je na Instagramu predsednika.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike