Pogledajte gore! Jupiter će ovog ponedeljka doći najbliže Zemlji u poslednjih 59 godina

Ako već niste primetili, “kralj planeta” u poslednje vreme izgleda posebno slavno.

U stvari, prošlo je dosta vremena otkad niko nije video gasnog giganta tako pozitivno blistavog.

Ovog ponedeljka, 26. septembra, Jupiter će se približiti Zemlji najbliže u poslednjih 59 godina – i pogled će biti veličanstven. Neće vam trebati čak ni teleskop (ali nikad ne škodi ako ga imate pri ruci).

N skoro svakih dvanaest zemaljskih godina, Jupiterova udaljenost od Sunca se smanjuje na “samo” 740 miliona kilometara, dajući nama u gornjem delu Sunčevog sistema vrhunski pogled na ovu masivnu planetu.

Obično dodatni sjaj koji Jupiter dobija na svom najbližem približavanju Suncu nije velika stvar za one od nas koji posmatramo odavde na Zemlji. Mi smo na sopstvenoj orbitalnoj putanji, tako da nismo uvek u istoj blizini. Ali ovaj put smo u komšiluku (nekako).

Naš najbliži godišnji prolazak Jupitera dešava se ove nedelje! To je jedino doba godine kada se može povući savršeno ravna linija od Sunca do Zemlje do Jupitera.

Foto: pixabay

Sredinom svake godine naša planeta je najudaljenija od Sunca, oko 152 miliona kilometara. Trenutno smo udaljeni samo delić preko 150 miliona kilometara, da bismo stigli do najmanje udaljenosti od oko 147 kilometara – početkom sledećeg januara.

Ove astronomske udaljenosti su prilično banalne. Zato ne očekujte veće plime, dodatne zemljotrese ili više meteorita nego inače.

Ali ako cenite neku kosmičku lepotu da započnete svoje veče, pogledajte istočni horizont odmah nakon zalaska Sunca. Potražite veliku, svetlu, sjajnu ‘zvezdu’.

Jupiter će imati prividnu magnitudu od -2,9, prema EarthSki.com, što znači da će biti jedan od najsjajnijih objekata na noćnom nebu. Za kontekst, pun mesec ima prividnu magnitudu od -12,5.

Možda čak i zgrabite teleskop ili dobar dvogled pre nego što izađete. I pozdravi “kralja” u naše ime.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.