Profesija somelijer?

Samo vino predstavlja život u čaši. Vino povezujemo sa prijateljstvom, romantikom i proslavama. Za mnoge od nas, što više znamo o vinu, više ga cenimo. Za neke se sticanje znanja o vinskom svetu pretvara u strastveni hobi, za druge postaje životno delo.

Odakle potiče reč Sommelier?

Engleska reč sommelier ima latinsku etimologiju i dolazi do nas preko francuskog. Latinska reč sagma znači tovarno sedlo, ili torba koja je bila vezana za volove, konje i druge životinje za nošenje stvari. Na francuskom je reč postala somme. Ljudi koji su nadgledali ove životinje bili su poznati kao somelijeri. I često je teret koji su životinje nosile bilo vino.

Danas, kada čujemo da se neko naziva somelijerom, očekujemo određeni nivo stručnosti daleko od toga da budete vinski konobar. Učenje o vinu podrazumeva mnogo više od procesa uzgoja grožđa i pravljenja i ispijanja vina. Da biste postali somelier potrebne su godine obrazovanja i iskustva. Poznavanje svih aspekata vina, načina serviranja, njegove proizvodnje i istorije, kao i umetnosti spajanja vina i hrane. Kvalitetan somelijer prednjači u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa i povezan je sa marketingom. Ukratko, sommelier je visoko obrazovan i kvalifikovan vinski profesionalac koji obično radi u finom restoranu.

Foto: Pinterest

Mnogi od nas se dive izvanrednim sposobnostima degustacije na slepo koje se vide u dokumentarnim filmovima o vinu. Kada osoba provede pet minuta uz čašu vina vrteći njen sadržaj, procentu alkohola, grožđu, regionu i na kraju o proizvođaču vina i godini berbe, čini se ništa drugo do magija. Degustacija na slepo predstavlja jednu od veština potrebnih za polaganje ispita za majstora somelijera.

Foto: Unsplash

Istorija ispita za majstora someliera

Koreni ispita majstora somelijera sežu u 1363. godine kada je jedna od 12 najprestižnijih londonskih kompanija, „The Worshipful Company of Vintners“, organizovala sistem za regulisanje i normalizaciju prodaje i uvoza vina. Potom je 1953. godine, ova ista kompanija napravila ispit za 21 osobu kako bi ispitala njihovo znanje o industriji vina i alkoholnih pića. Ovaj ispit je napredovao do zvaničnog testa za profesionalce 1969. godine i na kraju je evoluirao u ispit za majstora somelijera.

Ispit kakav danas poznajemo uveden je 1977. godine na Dvoru majstora somelijea. Organizacija trenutno ima blizu 240 članova majstora somelijera i obično dodaje samo nekoliko članova svake godine. Otprilike osam posto ili sedam od 60 kandidata za majstora somelijea položi ovaj rigorozni ispit.

Foto: Pinterest

Udruženje somelijera Srbije – SERSA je neprofitno udruženje osnovano 2003. godine u Beogradu.

Iskusni i ostvareni profesionalaci, nošeni velikim entuzijazmom i ljubavlju prema vinu i struci somelijera uspeli su još u prvoj godini da postave visoke standarde u profesionalnoj obuci somelijera, pristupu vinu, organizaciji takmičenja i ocenjivanju vina.

Osnovni ciljevi:

  • Okupljanje – udruživanje somelijera, udruženja somelijera i promovišemo osnivanje novih gde još ne postoje ne teritoriji Republike Srbije.
  • Aktivnosti usmerene na razvoj i unapređenje struke somelijera
  • Unapređenje i približavanje vina i vinske kulture što većem broju punoletnih osoba.
  • Obrazovanje i unapređenje struke kako osobama koje žele ovim poslom da se profesionalno bave u ugostiteljstvu i vinskom turizmu, tako i svim drugim uživaocima i ljubiteljima vina.

Udruženje somelijera Srbije je punopravni član međunarodnog udruženja somelijera – „Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.)“, čije je sedište nalazi u Parizu, u Francuskoj.

Osmu godinu za redom, SERSA za svoje članove omogućava polaganje ispita za sticanje Međunarodne diplome somelijera ASI.

Foto: PrtSc/sommerlierserbia.com

 

Tipična zaduženja somelijera
Odgovornosti somelijera uključuju:

  • Uzorkovanje i ocenjivanje vina iz celog sveta
  • Odabir vina prema ukusu i budžetu kupaca
  • Upravljanje zalihama i skladištenjem
  • Koordinacija sa glavnim kuvarom o preporučenim spajanjem hrane
  • Obuka osoblja restorana o osnovama vina

Za uživanje u vinu ne treba da budemo eksperti, ali možemo se bolje upoznati, jer svako vino ima svoju priču i svaka priča ima svoje vino.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.