Beogradski metro do sada koštao najmanje 3,5 miliona evra

Za projekat beogradskog metroa, odnosno angažovanje različitih firmi, instituta i fakulteta, u poslednje dve godine izdvojeno je bar 400 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra).
Nova ekonomija piše da se to vidi na osnovu ugovora objavljenih na Portalu javnih nabavki.
U poslednjem tenderu je beogradskom Rudarsko-geološkom fakultetu poveren stručni nadzor nad izradom elaborata o geološkim istraživanjima za deonicu metroa od stanice Pančevački most do kraja prve faze linije 1.
Ugovor za taj posao je vredan 795.000 dinara (bez PDV-a), a za samu izradu tog elaborata angažovana je grupa ponuđača koju čine Institut za rudarstvo i metalurgiju (Bor), Hidrozavod DTD (Novi Sad), Rudarski institut (Beograd), Geoing Group (Beograd) i Geomag (Surčin, Beograd). Njima je dodeljen ugovor vredan 15,9 miliona dinara (bez PDV-a). 
 
Geološka ispitivanja za ovu deonicu metroa urađena su tokom prethodne godine, ali je u međuvremenu promenjen način izgradnje. Radi se o tome da će se deo, od stanice Pančevački most, uključujući i stanicu Karaburma, graditi TBM-om (mašina za bušenje tunela), pa je stoga potrebno sprovesti nova geološka istraživanja u tom delu linije.
 
Iako su istraživanja na deonici prve faze Linije 1 izvršena u 2021. godini, u međuvremenu je došlo do promene "tehnologije gradnje na jednom delu trase", odnosno povećana je dubina tunela.
 
Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa, zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, piše portal.
 
Radi se o javnoj nabavci koju je krajem jula objavilo JKP "Beogradski metro i voz" gde traži firmu koja će izraditi "geotehničke projektne izveštaje koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj tla, stena i podzemnih voda", piše u tehničkoj specifikaciji.
  • sve će da štima

    26.09.2022 17:35
    samo bez sekiracije
    face imaju već i "ranog operatera" za taj svoj metro, pariško gsp ratp. Ko šiša poništaj tendera, idi bre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.