U poseban birački spisak trenutno upisano 104.366 Bošnjaka

3
432

Na predstojećim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) pravo glasa imaće 104.366 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, od kojih će njih 2.914 moći da glasa van Sandžaka, saznaje radio Sto plus.

Prema podacima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, najviše upisanih Bošnjaka je u Novom Pazaru 53.692, a slede Tutin (19.743), Sjenica (11.762), Prijepolje (11.243), Priboj (4.192) i Nova Varoš gde je upisano samo 820 žitelja bošnjačke nacionalnosti.

Van Sandžaka, najviše upisanih je u Beogradu i to njih 1.244, dok u Kosovskoj Mitrovici pravo glasa na predstojećim izborima ima 439 birača.

Na izborima za BNV moći će da glasa i 229 građana Loznice, 196 Malog Zvornika, 170 Krupnja, 136 Subotice i 111 žitelja Pančeva.

U ostalim gradovima broj upisanih građana u poseban birački spisak bošnjačke nacionalne manjine uglavnom je jednocifren.

Pripadnici nacionalnih manjina mogu se sve do 28. oktobra upisati u poseban birački spisak.

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) održaće se 13. novembra.

Republička izborna komisija (RIK) je do danas proglasila tri bošnjačke liste -“Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka Pravde i pomirenja – dr Misala Paramenović” i “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”.

Učešće na predstojećim izborima najavio je i Bošnjačko-srpski savez sa listom “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, koju će predvoditi Admir Muratović.

(Radiostoplus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. ja se malo svadjam sa dva dolje navedena g-dina,i pitam se ko je u pravu :

    Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.”

    Srbi i Hrvati ista kravlja balega koju je kotač povijesti pregazio, kao što balegu pregazi volovska zapreka

  2. BNV da kontaktira Erdogana , da se omoguci Bosnjacima da glasaju.. ja Muslim ( pardon, misllim),da bi Nam 5.000.000. BOSNJAKA U Turskoj pomoglji da ove izbore dobijemo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.