SRBIJI OPET PRETE BLOKADOM NA PUTU KA EU: Hrvatska napada zbog svojih zločina, a Evropa zbog Rusije!
Foto: Profimedia

UDAR

SRBIJI OPET PRETE BLOKADOM NA PUTU KA EU: Hrvatska napada zbog svojih zločina, a Evropa zbog Rusije!

Politika -

Svi napadi su traženje dovoljnog razloga da se naša zemlja napadne i pokuša da se disciplinuje, poručio šef srpske diplomatije Nikola Selaković

Dežurni kritičari Srbije našli su različite povode da ponovo udare na Srbiju i zaprete joj blokadom na putu ka EU. Gotovo istovremeno iste pretnje stigle su iz Hrvatske, odakle je tamošnji predsednik Zoran Milanović i ovoga puta za napad iskoristio optužnice protiv hrvatskih pilota, ali i iz EU, čiji su predstavnici ocenili skandaloznim potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.

Tehnička stvar

Podsetivši da se takvi dokumenti potpisuju od 1996. godine, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je juče da je to pokušaj da se Srbija disciplinuje.

Nikola Selaković
foto: Kurir

- Svi napadi su traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokuša da se disciplinuje. Reč je o tehničkoj stvari. To je nešto što se potpisuje od 1996. godine. Teme tog sporazuma su konsultacije o bilateralnim odnosima, multilateralnim aktivnostima. Nema bezbednosne politike kao teme. Vlada je svakako u prilici da odbije takav plan. Ne bih video suštinski u tom planu nešto sporno. Konsultujemo se sa nepriznavačima jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni - naglasio je Selaković.

Prethodno je izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon pomenuti dokument nazvala "ozbiljnim skandalom".

Viola von Kramon, Viola fon Kramon
foto: Beta Miloš Miškov

- Usred rata koji besni, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje s ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u EU, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve - napisala je ona na Tviteru.

Sličnu poruku poslao je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik:

Vladimir Bilčik
foto: Beta/Miloš Miškov

- Veliki sam pobornik svakog koraka ka evropskoj Srbiji, ali vest o sporazumu Beograda i Moskve je ogroman udarac putu zapadnog Balkana ka EU. Budimo jasni, Rusija je ta koja napada Ukrajinu, zemlju kandidata za članstvo u EU, i Rusija je ta koja se protivi proširenju EU.

Iskrena mržnja

Blokiranje Srbije na evropskom putu omiljena je pretnja kojom se služi i Hrvatska. Njen predsednik Zoran Milanović izjavio je da mu je Vučićevo pominjanje pobijene srpske dece na Petrovačkoj cesti postalo "nepodnošljivo gadljivo" i poručio da takvim delovanjem Srbija ne može ući u EU.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin smatra da je hrvatska politika prema Srbima mešavina kompleksa i loših namera.

Zoran Milanović, Aleksandar Vulin
foto: EPA / Christian Bruna, MUP Srbije

- Kada se Milanović pred veteranima hvalio bliskim rođacima pripadnicima ustaškog pokreta, bio je iskren, baš kao što iskreno mrzi i Vučića i Srbiju. Reći da je "to sa pobijenom srpskom decom postalo nepodnošljivo gadljivo" može da kaže samo ustaša. Dok Vučić vodi Srbiju, nećemo prestati da tražimo pravdu za našu pobijenu decu, nama su ona vredna istine i pravde, a ustaše neka nastave da prete blokiranjem ulaska Srbije u EU i neka se drže svog obećanja, da bar jednom urade nešto dobro za Srbiju. EU u kojoj odlučuju ustaše nije mesto za Srbiju - izjavio je Vulin.

On je reagovao i na izjavu Bilčika, poručivši da "teritorijalni integritet Srbije napadaju 22 članice EU, što je to je veliki udarac evropskom putu Srbije".

- A posebno da bude jasno, Srbija prijatelje bira, a neprijatelji se sami jave - saopštio je Vulin.

Branko Radun

Nemoralne i neutemeljene osude

Politički analitičar Branko Radun smatra da je Srbija izložena potpuno neutemeljenim optužbama i pretnjama.

Branko Radun
foto: Kurir Televizija

- Hrvatska ne dopušta da se nijedan Hrvat nađe na suđenju za zločine nad Srbima iako je svima jasno da su njihovi piloti bombardovali kolonu civila. Izjava da će oni blokirati Srbiju na putu ka EU ako se ti sudski postupci ostvare je toliko nemoralna, ali, nažalost, i očekivana od predstavnika svake hrvatske vlasti do sada. Evropski put Srbije našao se kao zgodna tema i nekima iz EU, ali i u Beogradu zbog susreta Selakovića i Lavrova i sporazuma koji su potpisali. Optužbe da skrećemo s evropskog puta su neutemeljene jer je Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, sarađuje sa svima i pokušava da balansirano vodi računa o svojim interesima - objašnjava Radun za Kurir.

Principijelan stav

Srbija neće prihvatiti rezultate referenduma u Ukrajini

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković poručio je da Srbija neće priznati rezultate referenduma koje Rusija ovih dana sprovodi u ukrajinskim regionima. On je naglasio da bi to bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima.

- S jedne strane je principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji UN, a s druge strane, to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica - objasnio je Selaković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track