Premijerom predstave „Antigona u Njujorku” počinje valjevski Abro fest 1Foto: Facebook Centar za kulturu Valjevo

Abro fest u Valjevu, 17. po redu, počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta „Antigona u Njujorku”, po tekstu poljskog pisca Januša Glovackog, u režiji Miroslava Trifunovića.

U predstavi igraju Petar Ninić, Božidar Milić, Marina Alagić, Ljubomir Popović i Mira Vuković. Scenografiju uradio Dušan Arsenić, kostimografija Branka Šišinački Obradović, muziku potpisuju Mira Vuković i Dražen Kujundžić.

Prema mišljenju Jana Kota, priznatog teatrologa i pozorišnog kritičara, „Antigona u Njujorku” je jedna od tri najznačajnije drame u dvadesetom veku. Radi se o odlično napisanoj priči, smeštenoj među klošare njujorškog Central parka, u kojoj, nimalo slučajno, dominiraju likovi odbeglih pa propalih istočnoevropljana, doletelih sa svojim snom preko bare, a onda zaglavljenih na svojevrsnoj „deponiji za neuspele”.

Premijerom predstave „Antigona u Njujorku” počinje valjevski Abro fest 2
Foto: Promo

Publika će do 1. oktobra imati priliku da pogleda četiri predstave ovog jedinstvenog pozorišnog festivala, koji je prvi put održan 1985. godine, a od pre četiri godine je postao stalna gradska manifesracija.

U utorak, 27. septembra gostuje Novosadski novi teatar sa komedijom „Amateri”. U četvrtak 29. septembra diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstavljaju se neobičnom pozorišnom formom „Hajde da improvizujemo”.

Abro fest se završava u subotu, 1. oktobra još jednom premijerom Gradskog pozorišta, odigraće komediju „Sile u vazduhu”.

I ove godine scenografiju valjevskih predstava i vizuelni identitet Abro festa potpisuje arhitekta i scenograf Dušan Arsenić, dok je Branka Obradović Šišinačka kreirala kostime za premijerne predstave Gradskog pozorišta.

Sve predstave će biti odigrane na velikoj sceni Centra za kulturu sa početkom od 20 časova.

Producent ove tradicionalne kulturne manifestacije je Gradsko pozorište „Abrašević” u saradnji sa ovdašnjim Centrom za kulturu, a pokrovitelji su grad Valjevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari