Ministarstvo prihvatilo inicijativu: Đaci će obilaziti Jasenovac i druga mesta stradanja

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji uskoro bi mogli da na ekskurzijama obilaze i mesta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski, ali i drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.
Inicijativu da učenici na ekskurzijama posećuju stratišta pokrenuo je pre nekoliko meseci Muzej genocida, a Ministarstvo prosvete je prihvatilo i sada priprema stručno uputstvo za organizaciju putovanja, koje će poslati svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, pišu Novosti.
Muzej genocida je predložio da posete budu memorijalnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.
Resorni ministar Branko Ružić je podržao inicijativu, ocenjujući da će to doprineti razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu.
 
"Obilaskom Jasenovca, ali i svih drugih lokaliteta posvećenih sećanju na žrtve ratova, učenici bi upotpunili i produbili svoja znanja o ustaškim i drugim zločinima nad nedužnim civilnim žrtvama i njihovom stradanju. Važno je da to učinimo zbog budućih generacija", ukazao je Ružić.
  • Laloš

    27.09.2022 09:43
    Ako ovako nastavimo da šurujemo s Rusima đaci neće obilaziti Jasenovac jer će im za to biti potrebna Šengen viza.
  • Обсервер

    27.09.2022 09:42
    Коментар коментара
    Неки су помешали временске и историјске чињенице. Намера Државе је да евоцира намерно заборављена места и године, које су појели скакавци, да деца не буље само у мобителе. Како се има времена и пара за летње и зимске кампове за децу ? Овај обилазак спада у практичне часове историје, а видим да за неке жутокљунце историја почиње распадом земље од 1990 год. Њихова новооснована Држава и крије историју ону пре 1990, јер је нема, или је срамотна !
  • jako lepo

    26.09.2022 14:35
    Mnogo sam u zivotu propustio sto me kao dete nisu vodili
    po logorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).