Gvinet Paltrou puni 50 godina, a kako prihvata starenje važna je lekcija koju danas morate pročitati

26.09.2022

05:45

0

Autor: Marija Mitić

Glumica je o novom poglavlju života naširoko pisala u svom novom blogu

Gvinet Paltrou puni 50 godina, a kako prihvata starenje važna je lekcija koju danas morate pročitati
Gvinet Paltrou - Copyright Profimedia

Glumica Gvinet Paltrou sutra će napuniti 50 godina, a u susret svom jubilarnom rođendanu, ona je sa publikom, u svom blogu, podelila razmišljanja o novom životnom dobu i starenju uopšte.

Sudeći po onome što je napisala, glumica nema problem sa starenjem, naprotiv. Ponosna je na svoje godine i uspehe tokom njih, na svaku boru, sedu vlas...

Ona se najpre prisetila 50. rođendana svojih roditelja, te njihovog suprotnog poimanja starenja, a onda počela o sebi.

 - Dana 27. septembra napuniću 50 godina. Dok sedim ovde i razmišljam o ovoj ideji u kasno letnje jutro, bez vlage u vazduhu, povetarac koji pomera samo vrhove drveća, čudno... nemam osećaj da je vreme prošlo. Razumem na nekom nivou da je život linearan i da imam više u korpi ispod ruke nego na polju pre mene. Ali postoji nešto u slatkoći života što postoji duboko u meni, što je nepromenjeno, što se neće promeniti. To je suština suštine. Čini se da postaje slađe.

Profimedia
Gvinet Paltrou

Moje telo, mapa je dokaza svih dana. Zbirka oznaka i nepravilnosti koje začuđuju, poglavlja. Ožiljak od opekotina u pećnici, prst razbijen u prozor davno, rođenje deteta. Srebrna kosa i fine linije. Sunce je ostavilo svoje nebeske otiske prstiju svuda po meni, kao da je natopila kist tamno-taupe akvarelom, prelivajući ga preko moje kože. I dok činim sve što mogu da težim dobrom zdravlju i dugovečnosti, da sprečim slabljenje mišića i vitalnosti, imam mantru koju ubacujem u te nepromišljene misli koje pokušavaju da me izbace iz koloseka: prihvatam. Prihvatam tragove i opuštenu kožu, bore. Prihvatam svoje telo i otpuštam potrebu da budem savršena, izgledam savršeno, prkosim gravitaciji, prkosim logici, prkosim ljudskosti. Prihvatam svoju ljudskost.

 

 

Ja možda izlazim iz ovog osećanja kumulativnog, upravo na vreme. Ono se zamenjuje svešću koju je teško definisati. Svest koja živi negde između fizičkih poglavlja mog života, podataka o tome šta sam radila i gde sam bila i energije samog života. Da bi se uselila na ovu novu teritoriju, vrši se inventarizacija tih tačaka podataka. Zahteva da priznam svoje greške i zatiče me moleći se da sam naučila iz svih njih. Postignuća (ili stvari koje sam uradila), iako su poznata i merljiva, osećaju se kao deo ove linearne prošlosti, manje relevantna. Moje greške, koje žive u senci, klizave i mračne, teže je definisati. Ne zato što ne znam šta su, već zato što ih držimo sakrivenim, van dnevnika. Prelazak u slatkoću zahteva da se oni unesu u um da bi presudili (da li je potrebno da se iskupim bilo kome ili sebi?), a zatim u srce, da bi im se oprostilo.

 

 

Povredila sam ljude, nikada namerno, ali sam to učinila. Izneverila sam ljude time što nisam bila ono što im je bilo potrebno da budem. Izdala sam sebe da sačuvam mir. Prešla sam granice čije me misli ponekad istrgnu iz sna i obustave u šupljinu srama na dugu, mračnu noć. Nažalost, i tako često, nisam rekla svoju istinu da bih poštedela neke uočene posledice, da će nas neko povrediti i oboje razdvojiti.

 

 

Moje najtrajnije greške i nered koji sa njima dolazi proistekli su iz toga što nisam bila u potpunosti u svojoj istini i govorila iz nje, šta god da bude. Izgovaranje reči koje su mogle da poštede sezone bolova u srcu i posledica. Ne. Ovo mi se ne čini u redu. Vaša očekivanja nisu odgovarajuća. Vaše ponašanje nije prikladno. Ova veza više nije prava za mene. Ovaj projekat nije pravi za mene. Više nisi pravi za mene.

Nisam sigurna da verujem u povratak u prošlost da bih ispravila greške; svaki od tih besanih sati koji su proizašli iz jednog od ovih prestupa prema meni ili drugima doveo je do nečega. Nešto smisleno, nadam se. Ako ništa drugo, doveli su me na put ispitivanja. U potrazi za boljom verzijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike