LEPO PREPODNE NA NAJSTARIJEM SPORTSKOM OBJEKTU U BEOGRADU: Premijerka Srbije odabrala PRAVO MESTO ZA PREDAH od državnih obaveza!
Foto: Fonet, Privatna Arhiva

konjički sport

LEPO PREPODNE NA NAJSTARIJEM SPORTSKOM OBJEKTU U BEOGRADU: Premijerka Srbije odabrala PRAVO MESTO ZA PREDAH od državnih obaveza!

Ostali sportovi -

Ana Brnabić i njena partnerka Milica Đurđić sa sinom Igorom nedeljno prepodne provele u prijatnom ambijentu na Beogradskom hipodromu

Nedelja je bogat dan konjičkog sporta: u Somboru su kasačke trke, u Bijeljini galopske, fijakerijada u Surduku, a na Beogradskom hipodromu drugi dan otvorenog prvenstva Srbije u olimpijskoj disciplini dresurno jahanje. Nekako je najmirnije bilo u Beogradu, ali oni koji su se zatekli prepodne na najstarijem sportskom objektu u glavnom gradu Srbije bili su prijatno iznenađeni kao svedoci neobičnog prizora.

Beogradski hipodrom
foto: Kurir

Naime, kako Kurir ekskluzivno saznaje, na Beogradskom hipodromu je više od sat vremena boravila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u društvu partnerke Milice Đurđić i sina Igora. U prijatnom ambijentu tokom privatne posete, svakako da je premijerka Srbije odabrala pravo mesto za mali predah od mnogobrojnih državnih obaveza. Inače, na hipodromu kraj Careve ćuprije nije bila od jesenas. Sada se najduže zadržala ispred Počasne tribine.

U ulozi domaćina je bio trener iz Beograda Mihajlo Miša Vasić, član uprave Srpskog galopskog saveza (SGS) i prvi čovek sportskog udruženja BRC, koje ove sezone veoma uspešno organizuje galopske trke na Beogradskom hipodromu. Sa njim je bila i Jelena Ivanović, sekretar SGS-a i BRC-a.

Govoreći o tome u čemu najviše uživa u prestonici Srbije, Milica Đurđić je krajem prošle godine rekla da su to odlasci na dva mesta u Beogradu - na hipodrom kraj Careve ćuprije i u Filharmoniju.

- Oba su autentična i jedinstvena. Beogradski hipodrom je najstariji sportski objekat na Balkanu i deo njegove draži leži u činjenici da se nalazi prilično blizu centra grada, tako da imate osećaj da ste negde daleko, a da ste istovremeno u samom srcu Beograda. To je mesto istorije i emocija, porodice i radosti. Što se tiče Beogradske filharmonije, moj sin je obožava, voli muziku i često idemo tamo zajedno - ispričala je Milica Đurđić, u decembarskom izdanju modnog magazina "L'Ofišl" za arapsko tržište, kada je bila i lice sa naslovne strane.

I dok u Beogradu vlada zatišje, bar što se galopa tiče, u celom svetu se sa velikim iščekivanjem očekuje najprestižnija galopska trka na svetu "Trijumfalna kapija" (2400 metara, trava, nagradni fond 5 miliona evra), koja je na programu sledeće nedelje na hipodromu "Lonšan" u Parizu. I ove godine glavni sponzor je država Katar.

Dan posle trke, u Parizu će se posle dve godine pauze zbog virusa korona, održati Kongres Svetske federacije galopa (IFHA), na kome bi Srbiju pored Nataše Pavlović, zvaničnog zastupnika Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS) u APR-u, trebalo da predstavlja i predsednik SGS-a Andrija Jovićević.

Svojevrsni domaćin u Parizu biće dugogodišnji predsednik Francuskog galopa, baron Edvard de Rotšild, koji je prošle godine, na jubilarnom 100. izdanju najveće svetske galopske trke, ugostio i britansku princezu Anu. Tada je veliko iznenađenje na "Lonšanu" priredio "nemački konj" Torkvator Taso, koga je jahao Nemac Rene Pišulek.

"Trijumfalna kapija" i ove godine privlači ogromnu pažnju, a akreditovanim predstavnicima medija pored prisustva trkama tokom idućeg vikenda na "Lonšanu" biće automatski odobreno i praćenje trka u petak na "engleskom hipodromu" Sen-Klu, u predgrađu Pariza. Očigledno, sve je već spremno za veliki galopski spektakl u Gradu svetlosti.

Đorđević ispred Simonide Simić i Natalije Adamović

Šampion Srbije u dresurnom jahanju je Milan Đorđević (konj Dominik, KK Favorit, trener Zoran Jovanović), drugo mesto pripalo je izvanrednoj Simonidi Simić (Kapelo), koja je i trener u klubu "Viktorija tim". Treća je bila Natalija Adamović (Grof, Favorit, Zoran Jovanović).

Juniorska šampionka je Anja Čedić (Plameni Ca2, KK "Aleksa Dundić", Nina Fajfrić), dok je u konkurenciji dece najbolja bila Sofija Bešlić (Sartena, Infiniti, Ksenija Nikolić). Otvoreno prvenstvo Srbije je održano u subotu i nedelju na Beogradskom hipodromu. Sudije Lucija Kostić, Dora Markun i livia Futo, sjajno su obavile svoj deo posla.

Kasači u Somboru, Jokić otputovao u Ameriku

Treći trkački dan na gradskom hipodromu u Somboru održan je u organizaciji KK Vojvođanin. Vlasnik somborske štale "Drim kečer" Nikola Jokić nije bio na trkama, jer je NBA superstar otputovao u Ameriku, pa je glavni domaćin bio njegov otac Branislav Jokić.

Revanš derbi (2700 m, autostart, 150.000 dinara), dobila je četvorogoda kobila domaćeg odgoja Širli Horn A.T. (vozač Miloš Kovačević, vreme 1:21,7 prosečno po kilometru), u vlasništvu porodice Kovačević iz Pančeva. Državno prvenstvo za grla od tri godine (2200m, autostart, 300.000 dinara) je osvojio ždrebac Aki Boj, u čijim sulkama je bio Petar Knekt iz Subotice. Pobedničko vreme 1:22,2. Trku "Holo kup" (1700m, autostart, 250.000 dinara), dobio je osmogodi kastrat Iago d`Amore (vozač i trener Antun Horvatski, vlasnik Petar Žužić iz Višnjevca), vreme 1:15,1.

Džokej Ljubomirović slavio u Bijeljini

Prošlogodišnji šampion džokej u Srbiji Darko Ljubomirović iz Uba, trijumfovao je sa četrorogodim konjem po imenu Najt Moment u trci "Grada Bijeljine" (1500 m, trava, 4.200 konvertibilnih maraka). Ovaj galoper je u vlasništvu Enesa Ejupovića, a u treningu kod najboljeg trenera u Srbiji Bojana Šendekovića u Šapcu.

Organizator trka na hipodromu "Obrijež" je bio KK Vranac, čiji je predsednik Borko Simić zadovoljan kako je sve proteklo. Ukupno je bilo četiri trke (radnih konja i galopska u sulkama na 500 metara, kao i za arapska grla na 1200).

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track