Tekst objavljen: 25.09.2022 12:00        


Brz ritam života i nedovoljno vremena za pripremu hrane ili odlazak u kupovinu doveo je do promena u organizaciji života pa se mnogi odlučuju da te poslove uradi neko drugi umesto njih

Sve više ljudi radi kao dostavljači, a potreba za poslom se ne smanjuje


I dok je pre nekoliko godina to omogućavalo svega nekoliko restorana ili prodavnica, sada se, slobodno se može reći, može naručiti praktično sve - od hrane, pazara iz radnje, do akumulatora, pelena... Naravno, najviše je onih koji poručuju hranu i namirnice iz marketa, ali se traži i dostava iz apoteka, cvećara, prodavnica telefona... jer je aplikacija za dostavu, praktično, šoping centar u yepu. Zato je i koristi sve više klijenata, koji, mahom, kažu da su dostavljači izuzetno ljubazni, da se naručeno isporuči u dogovoreno vreme i da su cene naručenog i dostave jasno odvojene.

Potražnja za ovim vidom usluge doprinela je da platforme za dostavu, koje rade kao posrednici između kompanija, kurirskih službi i građana, postanu sve popularnije, a posao dostavljača sve traženiji. Oni koji ovaj posao rade ukazuju da su prednosti fleksibilno radno vreme, posao bez šefa i dobra zarada, koja višestruko može da nadmaši prosečnu platu u Srbiji. Nedostatak je, kako kažu neki od dostavljača, to što je sezonski Ugovor o radu, koji se potpisuje s kurirskom službom, ne pokriva penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ističu i da se najčešće radi puno radno vreme, a nekad i više od osam sati. Za dostavu se najčešće koristi automobil, a potom bicikl - običan i električni, a jedna od mana posla je i to što u nekim gradovima nedostaju biciklističke staze. Pored građana Srbije, među dostavljačima je sve više stranih državljana, koji kažu da znanje srpskog jezika nije presudno za posao jer mnogi građani naše zemlje dobro znaju engleski. Direktor Kompanije „Glovo„ Branimir Đurović kaže da ima mnogo zainteresovanih za posao dostavljača, ali i naglašava da sama platforma ne zapošljava dostavljače već to čine kurirske službe s kojima oni imaju ugovor o poslovanju. Ukazujući da sarađuju s više od 70 kurirskih službi koje angažuju dostavljače, Đurović ističe da prilikom zapošljavanja nema diskriminacije - ni što se tiče starosnog doba, pola, državljanstva, obrazovanja, verske i nacionalne pripadnosti, da je među dostavljačima najviše studenata, ali da ima i kurira starijih od 60 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Menadžerka za odnose s javnošću u Kompaniji „Volt„ Sandra Luković kaže da oni, kao posrednik, trenutno angažuju više od 2.000 dostavljača i, takođe, ističe da nema diskriminacije ni po kom osnovu, osim što dostavljač mora biti punoletan.

- Imamo dostavljače s tek navršenih 18 godina, ali i one od 65 - rekla je Sandra Luković. - Ipak, najviše ih je između 25 i 34 godine, a među njima su, naravno, i žene.

Iz obe kompanije ističu da je posao fleksibilan i da dostavljači biraju svoje radno vreme, kao i radne dane.

- Oni koji rade ovaj posao sami određuju kada će i koliko raditi, mogu da naprave pauzu i odu na duži godišnji odmor... a jednom kreiran nalog može se aktivirati i nakon neke duže pauze - ukazuje Sandra Luković.


Prijava, obuka pa posao

Proces zapošljavanja za dostavljače, kako kaže Sandra Luković, počinje popunjavanjem prijavne forme na sajtu kompanije, nakon toga se kontaktiraju partnerske kurirske kompanije i posle procesa selekcije, počinje saradnja s „Voltom„.

Po rečima Branimira Đurovića, od prijave do početka rada u kompaniji „Glovo„ prođe od tri do najviše 10 dana. Po njegovim rečima, kurirska služba obavlja trening budućih dostavljača, prikuplja svu potrebnu dokumentaciju - boravišne i radne dozvole, ako su u pitanju stranci, uvid u vozačku dozvolu, kao i sanitarnu knjižicu. Nakon toga, dostavljač dolazi na trening u „Glovo„, na dodatnu obuku i radi aktivacije naloga.

- Kada dostavljač ima ugovornu obavezu s kurirskom agencijom, prijavu, sanitarnu knjižicu, ukoliko je planirano prevozno sredstvo - auto ili motor, onda i vozačku dozvolu, aktiviramo njegov „Glovo„ nalog - ističe Đurović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
glovo dostava dostavljači wolt posao dostavljača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana