Svijet

Sukob policije i demonstranata u Dagestanu zbog mobilizacije

Sukob policije i demonstranata u Dagestanu zbog mobilizacije
Foto: Tanjug/AP | Sukob policije i demonstranata u Dagestanu zbog mobilizacije

​MOSKVA - Sukob između policije i demonstranata koji se protive odluci predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji izbio je danas u Mahačkali, glavnom gradu ruske provincije Dagestan.

Kako prenosi Rojters, desetine video snimaka objavljenih na društvenim mrežama svjedoče o sukobu policije i demonstranata koji su uzvikivali parole protiv rata u Ukrajini.

Prva vojna mobilizacija Rusije od Drugog svjetskog rata, koju je Putin najavio u srijedu, izazvala je proteste u mnogim gradovima širom Rusije.

Rojters ocjenjuje da je gnijev javnosti posebno jak u siromašnim regionima etničkih manjina kao što je Dagestan, region sa većinskim muslimanskim stanovništvom koji se nalazi na obali Kaspijskog mora u planinskom sjevernom Kavkazu.

Desetine video snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuju sukobe sa policijom u regionalnoj prijestonici Mahačkali u nedjelju, dok su demonstranti uzvikivali "ne ratu", dodaje Rojters.

Britanska agencija navodi da nije uspjela da nezavisno provjeri autentičnost snimaka, koji su dijeljeni putem društvenih mreža i koje su prikazali ruski nezavisni mediji.

Ranije danas, policija je ispalila pucnje upozorenja u vazduh nakon što su desetine demonstranata u jednom selu u Dagestanu blokirale glavni put u znak protesta protiv zvaničnika koji su navodno pozvali više od 100 muškaraca iz sela sa 8.000 stanovnika na služenje vojnog roka.

Rojters ocjenjuje da je Dagestan već platio visoku cijenu tokom ovih sedam mjeseci rata.

Prema navodima BBC, najmanje 301 vojnik iz Dagestana je poginuo - najviše od bilo kojeg regiona Rusije i 10 puta više od broja poginulih iz Moskve, u kojoj živi pet puta više stanovnika.

Rusko Ministarstvo odbrane, koje je u srijedu saopštilo da je skoro 6.000 ruskih vojnika ubijeno od 24. februara, nije objavilo regionalne podatke o žrtvama, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije