Pozornica

Lutkarski praznik u Istočnom Sarajevu otvara "Bajka o začaranoj lepotici"

Lutkarski praznik u Istočnom Sarajevu otvara "Bajka o začaranoj lepotici"
Foto: Pozorište lutaka Pinokio | Lutkarski praznik u Istočnom Sarajevu otvara "Bajka o začaranoj lepotici"

ISTOČNO SARAJEVO - Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda predstavom "Bajka o začaranoj lepotici" sutra u 18 časova otvara 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2022 Istočno Sarajevo", čiji je organizator "Forum teatar" iz ovog grada.

"Na svečanom otvaranju Lutkarskom pozorištu 'Pinokio' biće uručena plaketa 'Zlatna anima Radoslav Lazić' za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciju lutkarstva, a povodom jubileja - 50 godina postojanja", rekao je Vitomir Mitrić, direktor "Forum teatra", te podsjetio da je "Zlatna anima Radoslav Lazić" skulptura, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda.

Na festivalu učestvuju pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije i Izraela, a u okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, masterklas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto ovogodišnjeg festivala "Dijete i scenska lutka" predstavlja misiju koju "Lut fest" sprovodi 23 godine, kroz edukaciju i socijalizaciju djece.

"'Bajka o začaranoj lepotici' jeste priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti", pojasno je Mitrić.

Mitrić dodaje da je dijete u fokusu značajne umjetničke simbioze koju predstavljaju scenska lutka i najmlađa publika, sa da, prateći nove umjetničke tendencije, "Lut fest" nastoji da promijeni stare koncepte lutkarskih predstava i djeluje u procesu modernizacije i razvoja lutkarstva i alternativnog oblika edukacije.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i grad Zvornik.

"Ovo je najznačajnija manifestacija za djecu koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i koja je prepoznatljiva u svjetskim krugovima lutkarstva i lutkarske umjetnosti, svojim kvalitetom, sadržajima i selekcijom festivalskih predstava, tako da zauzima posebno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo", zaključio je Mitrić.

O predstavama takmičarskog programa odlučivaće međunarodni žiri, koji čine bugarski reditelj i profesor Bonjo Lungov, glumac i reditelj iz Srbije Nebojša Boban Jovanović te profesor i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

Ovogodišnji prateći program obogatiće kreativne radionice i radionice animacije lutaka. Pored toga, u okviru edukativnog programa ove godine biće održani promocija knjige i masterklas "Dijete i scenska lutka".

Sa ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti u okviru pratećeg programa festivala planirana su igranja predstava u Kulturnim centrima Pale, Han Pijesak i Zvornik.

Takmičarski program

26. septembar

18 časova - "Bajka o začaranoj lepotici" Pozorište lutaka "Pinokio" Beograd (Srbija)

27. septembar

10 časova - "Dečak i mesec" Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin (Srbija)

18 časova - "Tri bajke traže čitača" "Teatrilo" Novi Sad (Srbija)

28. septembar

10 časova - "Poklon vodenog zmaja" Pozorište "Tuuleveski - Johvi" (Estonija)

18 časova - "Junak u tregerima" Dječije pozorište Republike Srpske (Republika Srpska)

29. septembar

10 časova - "Olovni vojnik" Pozorište mladih Sarajevo (FBiH)

18 časova - "Svinjar" Državno pozorište lutaka Sliven (Bugarska)

30. septembar

18 časova - "Kada je sve bilo zeleno" Pozorište "Ključ" (Izrael)

 

Prateći program

U sklopu pratećeg programa "Teatrilo" iz Novog Sada svoju predstavu "Tri bajke traže čitača" odigraće 27. septembra u terminima od 10 i 18 časova u Kulturnom centru Pale. Narednog dana ova predstava biće odigrana u Kulturnom centru Vlasenica, u 11 časova, i u Domu omladine Zvornik sa početkom u 16 časova.

U foajeu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo 27. i 28. septembra, u terminu od 11 do 13 časova održaće se kreativna radionica izrade lutaka "Dijete i scenska lutka" sa voditeljima Ankicom Avramović i Jovanom Đukanovićem.

Prof. Bonjo Lungov i prof. dr Konstantin Karakostov iz NATFIZ-a iz Sofije u Bugarskoj vodiće Lutkarsku radionicu improvizovane lutke u terminu od 13 do 15 časova, 27. 28. i 29. septembra u foajeu Kulturnog centra. Ovaj dvojac će održati i masterklas "Kreacije lutkarskih likova kroz muziku" u srijedu, 28. septembra, od 16.30 do 17.30.

Promocija knjige "Lutkarstvo i scenska lutka", kao i masterklas i predavanje, održaće autor ove knjige Nebojša Boban Jovanović 28. septembra u foajeu Kulturnog centra s početkom u 15.30.

U petak, 30. septembra, planirano je zatvaranje festivala, dodjela nagrada i prezentacija radionica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije