Jovanović Ćuta: Incident na Starici kuliminacija svega na šta je tri meseca upozoravano 1foto FoNet Milica Vučković

Lider Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je danas da je iz medija saznao za incident na planini Starici, sa radnikom i imovinom kineske kompanije Ziđin.

Jovanović, koji je i poslanik Skupštine Srbije, je za portal Nova.rs ocenio da to predstavlja kulminacija onoga na šta je upozoravano poslednja tri meseca.

„Zovemo policiju i (ministra unutrašanjih poslova Aleksandra) Vulina već više od mesec dana“, rekao je on pitajući se ko su ljudi u fantomkama i sa krimininalnim dosijeima koji obezbeđuju planinu Staricu.

Dodao je da je neophodno zaustaviti sve radove kako bi se rešila ta situacija.

Odbacio je optužbe ministarke rudrstva i energetike Zorane Mihajlović, te ocenio da ona „laže i da su joj bitni zlato i interes Ziđina“.

Ocenio je i da je sve što se dešava posledica njene neodgovornosti.

Pozvao je Ziđin, Vulina, Mihajlović, meštane i aktiviste na hitan sastanak, te podsetio da je sastanak skupštinskog Odbora za životnu sredinu u četvrtak.

Ponavio je da želi hitnu zajedničku konferenciju za štampu sa Mihajlović i da ona to odbija.

Kineska kompanija Ziđin (Serbia ZiJin Copper) saopštila je prethodno da je na planini Starica „grupa kampera“ pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

U saopštenju su naveli i da je do tog incedenta došlo prošle noći, oko 23.00 sata, u reonu Severnog Revira i da očekuju brzu reakciju nadležnih.

Potom je Mihajlović pozvala institucije da zbog toga hitno reaguju, te navela u saopštenju da „Ćutini protestanti i takozvani aktivisti ugrožavaju nedeljama bezbednost radnika i prete oružjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari