Почетна > Свет
Свет

Чешка: Опозициона странка АНО победила у већини великих градова

Опозициона странка АНО бившег чешког премијера Андреја Бабиша победила је у већини великих градова у земљи на локалним изборима који су одржани у петак и суботу.
Фото: Pixabay/TomasHa73

Чешка се као и друге земље цланице Европске уније, бори са високом инфлацијом изазваном углавном високим ценама енергије, пренео је Ројтерс.

Опозиција наводи да је влада чешког премијера Петра Фијале учинила премало и прекасно да би помогла народу.

Чеси су гласали у више од 6.000 општина у петак и суботу, а коначни резултати су проглашени јутрос због компликованог система расподеле гласова.

Странка АНО, која је од јесени у опозицији, победила је у 17 од 27 великих градова, али је заузела друго место у два кључна града – главном граду Прагу и другом повеличини Брну, где су победиле странке садашње владајуће коалиције.

Највише посланичких места у локалним скупштинама – 38.099 од укупно 61.796, добијају различите групе независних кандидата.

Када је реч о појединачним странкама, АНО је иза две странке владајуће коалиције, Грађанских демократа премијера Фијале и Демохришћана.

Чеси су, такође, гласали у првом кругу избора за горњи дом парламента, где се бира једна трећина од 81 места у Сенату. Већ у првом кругу су попуњена три места.

У другом кругу који ће бити одржан следећег викенда, опозициона АНО имаће 17 кандидата, владајућа коалиција 19, док ће остатак чинити друге странке и независни кандидати.

Без обзира на резултате у другом кругу, владајућа коалиција ће задржати већину у Сенату.

Matvijenko: Poziv za mobilizaciju dobili i oni bez iskustva

Преузмите андроид апликацију.