Lakićević: Promenom navika možemo mnogo uštedeti bez ugrožavanja komfora 1Foto: Energija Kostolac

Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo je preporuke za smanjenje potrošnje energije javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, ustanovama i institucijama kako bi napravili svoje planove štednje u uslovima rasta cene energije i energenata u celom svetu, saopšteno je danas.

„Očekujemo da će predložene mere napraviti uštede 10 do 15 odsto od ukupne potrošnje koliko se dnevno uvozi električne energije. Preporuke se ne odnose na bolnice, vrtiće, škole i ustanove socijalne zaštite, rekao je Zoran Lakićević“, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je rekao da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor, niti bezbednost.

„Zaista malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje novca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju. Kada je reč o domaćinstvima, preporuke se odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja i kako koristimo bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice. Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima“, rekao je Lakićević.

Lakićević je podsetio da Ministarstvo više od godinu dana radi na programu smanjenja potrošnje energije subvencijama građana koji unapređuju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

„Ministarstvo i lokalne samouprave daju subvencije građanima u iznosu od 50 odsto za zamenu izolacije, stolarije, krovova i toplotnih uređaja, kao i za postavljanje solarnih panela. Srbija troši četiri puta više energije u odnosu na prosek u Evropskoj uniji i Ministarstvo je pre početka svetske energetske krize prepoznalo značaj štednje energije. Nastavićemo i dalje sa programima podrške građanima koji imaju veliku interesovanje za naše javne pozive“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari