Stravične smrti glumaca iz kultnog horora za koji se veruje da je uklet: 40 godina „Poltergajsta“ (FOTO/VIDEO)

25.09.2022

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Gomila jezivih slučajnosti ili, ipak, nešto drugo?

Stravične smrti glumaca iz kultnog horora za koji se veruje da je uklet: 40 godina „Poltergajsta“ (FOTO/VIDEO)
profimedia-0649062584 - Copyright Film "Poltergajst"/Profimedia

Ako pogledamo decenije 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, očigledno je da horor filmova ne manjka, ali „Poltergajst“ (Kućni duh), se izdvaja po tome što ne samo da i dalje ima gomilu obožavalaca, već većina njih veruje da je on uklet.

Film je izašao 1982. godine i pokrenuo franšizu koja je imala tri dela, a koja je potom ne baš uspešno obnovljena 2015. godine. Poslednje ostvarenje u nizu ne izdvaja se baš ni po čemu, ali zato je originalna trilogija prepuna veoma čudnih slučajeva.

Film "Poltergajst"/Profimedia
 

Za one koji ne znaju, ili su zaboravili, prvobitni film vrti se oko porodice iz predgrađa koja se useli u novi dom i počinje da primećuje čudne stvari koje se dešavaju njihovoj petogodišnjoj ćerki Kerol En. Ispostavlja se da natprirodne sile zaposedaju kuću i da njihova zloslutna priroda ne može da ostane skrivena kada Kerol En nestane, a porodica se obrati isterivaču đavola.

Jedna od situacija koje su, blago rečeno, čudne, tiče se čuvene scene sa kosturima. Naime, kada lik Dajan upadne u bazen sa kosturima, u njemu su bili pravi ljudski kosturi, što nije znao niko od glumaca i ekipe snimatelja. Pravu istinu su saznali mnogo kasnije.

Film "Poltergajst"/Profimedia
 

„Poltergajst“ je premijeru imao u junu 1982, a u novembru iste godine, dvadesetdvogodišnju Dominik Dan, koja je tumačila lik starije ćerke, ubio je bivši dečko ispred njene kuće i od tad su krenule glasine o prokletstvu ovog filma.

Zabrinut zbog upotebe pravih kostura u prvom filmu, glumac Vil Sampson je na setu drugog filma 1984. godine izvršio egzorcizam, nakon čega su se svi navodno osećali bolje. On je preminuo u junu 1987. od neuhranjenosti i problema sa bubrezima nakon operacije.

Još jedan glumac iz drugog dela, Džulijan Bek, preminuo je ubrzo po snimanju, u septembru 1985 godine, od raka stomaka. On je doduše dijagnozu bolesti dobio pre nego što je prihvatio ulogu u filmu, ali je umro pre nego što je on stigao u bioskope.

Najjezivija je smrt zvezde trilogije Heder O’Rurk, koja je tumačila Kerol En. Sa samo 12 godina 1988, nekoliko meseci pre izlaska trećeg, poslednjeg dela originalne trilogije, njoj je pogrešno dijagnostikovan problem sa stomakom, zbog čega je preminula na operacionom stolu.

Film "Poltergajst"/Profimedia
 

Izdvajaju se još dva neobična slučaja - jedan je avion koji se srušio, a u kome je bio Ričard Loson, ali je glumac uspeo da preživi. Drugi je Lu Periman, koji je imao malu ulogu u prvom filmu, a koga je u 68. godini odbegli robijaš usmrtio sekirom u njegovom domu, prenosi City magazin.

Gomila jezivih slučajnosti ili, ipak, nešto drugo?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike