Читај ми!

Pjongjang ispalio balističku raketu uoči vojnih vežbi Južne Koreje i SAD

Severna Koreja je ispalila balistički projektil prema moru, uoči planirane vojne vežbe južnokorejskih i američkih snaga.

Južna Koreja je saopštila da je ispaljena jedna balistička raketa, kratkog dometa, pre 7 časova ujutru, po lokalnomvremenu. Raketa je letela 600 kilometara.

"Ispaljivanje balističke rakete je akt strašne provokacije koji preti miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu, ali i međunarodnoj zajednici", saopštava južnokorejska vojska.

Naveli su i da su južnokorejske snage razgovarale sa američkimkolegama i potvrdile spremnost da odgovore na bilo kakvu provokaciju Pjongjanga.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa dostigla maksimalnu visinu od 50 kilometara i da je moguće da je letela  nepravilnom putanjom. Pala je izvan japanske ekonomske zone, ali nije bilo problema ni sa morskim ni sa vazdušnim saobraćajem.

Stručnjaci, međutim, navode da su mnoge rakete kratkog dometa koje Severna Koreja lansira napravljene tako da manevrila izbegnu antiraketnu odbranu.

"Akcija Severne Koreje predstavlja pretnju miru i bezbednosti naše zemlje, regiona i međunarodne zajednice, a neoprostivo je što je do ovoga došlo dok traje invazija na Ukrajinu", rekao je japanski ministar odbrane navodeći da je Tokio uputio protest Pjongjangu putem ambasade u Pekingu.

Do lansiranja je došlo nakon dolaska u Južnu Koreju američkog nosača aviona "Ronald Regan" koji radi na nuklearni pogon. Te letelice učestvovaće u zajedničkim vežbama sa južnokorejskim snagama od 26. do 29. septembra.

Vežbe su kritikovale i Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne preduzimaju korake koji podižu tenzije u regionu i pozvale na ublažavanje sankcija.

To je bio prvi put da je Pjongjang izveo takvo lansiranje od ispaljivanja osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu početkom juna.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво