Čuveni govor generala Mladića na kraju rata: "Stvorili smo Republiku Srpsku, ona je okupana u krvi srpske dece" (VIDEO)

18.12.2023

23:59

0

Autor: 24sedam

Srpski narod pokazao viteštvo u Srebrenici i omogućio evakuaciju čak i onih koji su „klali srpski narod“

Čuveni govor generala Mladića na kraju rata: "Stvorili smo Republiku Srpsku, ona je okupana u krvi srpske dece" (VIDEO)
profimedia-0024183692 - Copyright Profimedia

General Ratko Mladić održao je u Vlasenici u oktobru 1995. godine, na samom kraju rata, govor koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. 

U veoma emotivnom govoru, Mladić je pričao o početku rata, o pogibiji srpskih boraca, o tome kako su ga s grupicom vojnika 13. jula 1993. opkolili muslimani i kako je tada spasen.

– Ukupno nas je bilo 11, a na nas je nadirala muslimanska Bosanska brigada. Mi nismo imali poginulih ni ranjenih, a oni su izbrojali 373 poginula. Tako smo se borili za svoj narod – rekao je Mladić, dodajući da je osam sati bio u okruženju.

General je rekao da je srpski narod pokazao viteštvo u Srebrenici i omogućio evakuaciju čak i onih koji su „klali srpski narod“.

Omogućili smo koljačima iz Srebrenice i Žepe da našim autobusima pređu tamo gde žele – rekao je Mladić, i dodao da je to najteže palo majkama ubijenih Srba. 

– U petogodišnjem ratu na srpskim prostorima zapadno od reke Drine stvorili smo Republiku Srpsku, ona je okupana u krvi srpske dece, i moramo jasno saopštiti čitavom svetu, i pokolenjima koja će je iza nas naslediti, da znaju da je čuvaju. Ta svetinja srpska izvojevana je u neravnopravnoj borbi sa moćnicima i silnicima ovoga sveta koji žele da stave pod noge svakog ko ne misli kako misle oni – rekao je Mladić.

 

 

Mladić je rekao da se Vojska Republike Srpske nije uplašila ni NATO bombardovanja i da srpski narod može opstati na ovim prostorima samo ako je složan.

General Ratko Mladić preminuo je u pritvorskoj jedinici u Hagu, saopštila je njegova porodica.

Bonus video

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike