Sud u Arizoni odlučio da ponovo aktivira zakon o zabrani abortusa iz 1864. godine 1Ilustracija Foto: EPA-EFFE/LUKAS COCH

Sud u Arizoni odlučio je da ponovo aktivira zakon o zabrani abortusa iz 1864. godine, koji je morao da bude ukinut 1973, posle istorijske presude američkog Vrhovnog suda u predmetu Rou protiv Vejda.

Davno zaboravljeni zakon potpuno zabranjuje abortus, izuzev ako lekari zaključe da je neophodan da bi se spasio život majke. U svim drugim slučajevima predviđa kaznu zatvora od dve do pet godina za lekare koji ga obave, prenosi BBC.

Vrhovni sud SAD je nedavno poništio presudu u predmetu Rou protiv Vejda i odlučio da abortus nije ustavno pravo žena, nakon čega je saveznim državama prepušteno da same regulišu tu materiju.

Sudija Keli Džonson iz Višeg suda u okrugu Pima, u Arizoni, odlučila je da su se stekli uslovi da se vrati na snagu zakon usvojen pre 158 godina.

Bela kuća je odmah osudila njenu odluku, koju je ocenila kao „katastrofalnu, opasnu i neprihvatljivu“, a posebno je istaknuto da su iz zabrane morale da se izuzmu žrtve silovanja i incesta, kao i žene sa zdravstvenim problemima.

Arizona je početkom ove godine donela zakon kojim se dozvoljava abortus do 15. nedelje trudnoće, a u odluci koju je sada donela sudija Keli Džonson nije jasno da li će on biti ukinut, ili će ipak ženama ostati mogućnost da prekinu trudnoću u tom roku.

Guverner Arizone Dag Duci rekao je da će, prema njegovom mišljenju, ovogodišnji zakon ostati na snazi i da će zabrana abortusa važiti posle 15. nedelje trudnoće, dok je državni tužilac Arizone Mark Brnović kazao da smatra da će se u potpunosti primenjivati zakon iz 1864. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari