Najnovije vesti
Vesti Politika
Đukanović dostavio dopunjeni predlog za skraćenje mandata Skupštini: Prevremeni izbori u što kraćem roku

Đukanović dostavio dopunjeni predlog za skraćenje mandata Skupštini: Prevremeni izbori u što kraćem roku

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je parlamentu dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsednik parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
milo djukanovic foto Tanjug SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRBE GORE Foto: sluzba za informisanje predsednika crne gore / Tanjug
milo djukanovic foto Tanjug SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRBE GORE

Đurovićeva je juče obavestila Đukanovića da njegov raniji zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine, na kojoj bi 30. septembra bio razmatran predlog za skraćenje mandata Skupštini 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine.

Blic preporučuje

U dopunjenom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, Đukanović traži vanrednu sednicu parlamenta 30. septembra, što je bio i njegov raniji predlog.

On je podsetio da je 20. avgusta Skupština izglasala nepoverenje 43. vladi.

Đukanović je naveo i da je konsultacije za sastav 44. vlade obavio sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, Socijaldemokrata Crne Gore, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije.

On je rekao da se pozivu nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokratske Crne Gore, SNP-a i Građanskog pokreta URA.

- Predlog da se mandat za sastav vlade poveri Miodragu Lekiću, koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi - naveo je Đukanović.

On je dodao da, prema tome, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosi Predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

- Time se otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će delovati u punom kapacitetu - naveo je Đukanović.