Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Чије све кухиње можете пробати у Новом Саду? (Први део)

Уколико сте гурман и тражите нешто другачију храну, од оне традиционално српске, верујем да вас Нови Сад може итекако изненадити.

Фото: Freepik/valeria_aksakova

У овом граду пронаћи ћете најразличитије укусе, од нама географски удаљених земаља, али и од оних чија нам је кухиња доста блиска.
Прва која ми падне на памет, а вероватно и већини од вас, јесте италијанска кухиња.

Италијани, као велики гурмани, али и познаваоци људског срца, направили су савршене комбинације укуса, које пријају сваком „осетљивом непцу“.

Италијанска кухиња датира још од првог века нове ере, мада је своју пополурност стекла у модерном добу. Од пре неколико векова италијански рецепти су култни у свету, баш због своје једноставности, иако када се пробају, ни мало не делују једноставни.

Претежно доминирају у италијанским јелима: тесто, пуно парадајза, сиреви, зачини, различите врсте поврћа попут патлиџана и белог лука, али и пистаћи које ћете често пронаћи, како у слатким, тако и у сланим јелима. Пице, пасте, равиоли, тортелини, лазање, маскарпоне, ђелато, тирамису, само су неке од ствари које нам падну на памет када мислимо о италијанској кухињи.

Не треба нас стога чудити зашто у Новом Саду, баш као и многим другим европским градовима, постоји велики број ресторана са италијанском храном. Ми вам доносимо предлоге неких од најпознатијих новосадских – италијанских локала, као и њихова карактеристична јела. 

Пице су најчешћа храна када је у питању „street food“, мада за праве поштоваоце овог јела, пица није само храна која се једе са ногу, већ се у њој ужива. Избор ресторана мора бити прецизно одређен. Место где се припрема пица најбоље би било да се спрема према изворној рецептури – италијанској.

Фото: Pexels/Eneida Nieves

Пице спремљене на италијански начин у Новом Саду можете пронаћи на више локација попут пицерије „La Forza“, „Napoli Centrale“, „Pizzeria Marezi Tradizione“, „Colosseum“, „Pagonis“, „Pizzeria Ciao“, „Bocelli Pizzeria“, „Restaurant&Pizzeria Savoca“, „Dottore per la pizza“, „Libero Pizza“, „Pizza Mozzarella“, „Quattro pizza“, “ Padrino’s pizza“, „Nolita pizza bar“, …

„Restaurant&Pizzeria Savoca“ је једини ресторан у Новом Саду, а и шире, који носи сертификат италијанског гостопримства „Marchio Ospitalità Italiana“ који је доделио италијански Национални институт за туризам.

Не треба заборавити ни пицерију „Caribic Pizza“ која је већини Новосађана синоним за пицу, а чије постојање у Новом Саду броји преко 20 година. Ова пицерија у свом менију нуди неке од традиционалних италијанских пица попут пице „Venezia“.

Фото: Freepik/senivpetro

Пасте су јела која се у Србији често припремају. Да ли су у питању аматрикана, карбонара, болоњезе, сасвим је свеједно, битан је шмек, али и интезиван мирис овог италијанског јела који се памти…

Фото: Pexels/Klaus Nielsen

Укусне италијанске пасте можете јести у италијанским ресторанима: „Sabbiadoro“, „Restaurant&Pizzeria Savoca“, „Ristorante&Pizzeria Angelo“, „Palazzo Bianco“, „Tratoria Vapene“, „Famoso plus“, „Famoso plus restoran pizzeria“, „Toscana – coffee&food bar“, „Lanterna“, „Piato“.

Не пропустите и италијанске слатке делиције, попут тирамису колача и традиционалног италијанског слаткиша каноли  – који ако нисте пробали, дефинитивно морате!
Фото: Pexels/min che

Италијански ресторани у Новом Саду који имају фантастичну слатку понуду су: „Garden pizza&salad bar“, „Gondola“, „Lanterna“, „Ristorante&Pizzeria Angelo“, „Chocolato cafe“, „Piato“…

Наш савет је да обавезно уз ове слатке делиције наручите кафу фредо, капућино, лате или еспресо.

Наравно уколико желите прави доживљај, онда ипак уместо кафе наручите мартини, јер овом италијанском пићу ни Џејмс Бонд није одолео…

Италијански ђелато за Србе је сладолед. Италијани разликују ђелато спрам сладоледа, пре свега по својој специфичној структури.
Фото: Градске инфо

Јединсвен, кремаст, укус који је пуно богатији од класичног сладоледа, једна је од омиљених слатких посластица у свету.

Уколико вам не смета хладније јесење време, италијански ђелато у Новом Саду можете пробати у следећим посластичарницама: „Gelato“, „Chocolato cafe“, „Gelateria Buon Gelato“…

Аутор: МБ

Gde možete zaigrati „kafanske sportove“ u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.