RODNO ODGOVORNA POLITIKA: Položaj žena daleko od zlatnog standarda
Foto: Grad Kraljevo

RODNO ODGOVORNA POLITIKA: Položaj žena daleko od zlatnog standarda

Srbija -

Dok o svojim obavezama žene znaju sve, o svojim pravima nisu dovoljno informisane, kaže gradska većnica Ivana Bazić

Čini mi se da žene koje žive u seoskim područjima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života, istakla je Ivana Bazić, članica Veća za kulturu, zadužena za socijalnu politiku, brigu o deci i porodici i pitanja rodne ravnopravnosti.

Ona smatra da se to ogleda u mogućnosti da ravnopravno učestvuju na pozicijama moći i odlučivanja u državi, zajednici i porodici, do pristupa zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim i drugim uslugama, finansijama i drugim resursima i nasleđivanja gazdinstava i druge imovine.

- Što se tiče položaja žena u gradu, rekla bih da je njihov položaj donekle lakši od položaja žena na selu. Međutim, sveukupni položaj svih ovih žena je još uvek daleko od zlatnog standarda kojem težimo. Dok o svojim obavezama žene znaju sve, o svojim pravima još uvek nisu dovoljno informisane i na tom polju se mora još uvek mnogo raditi. Smatram da je danas u svetu savremenih tehnologija, brojnih društvenih mreža, različitih vrsta medija, izgrađene infrastrukture lako dopreti do svake žene, a na nama je da te resurse kojima raspolažemo maksimalno iskoristimo na najsvrsishodniji način. Ne smemo zaboraviti da svaka obaveza implicira i neko pravo, i obrnuto, i da razvijenog društva nema bez postignutog balansa između prava i obaveza svakog pojedinca.

Grad Kraljevo preduzima brojne aktivnosti kako bi se položaj žena poboljšao, kao i indeks rodne ravnopravnosti.

- Cilj nam je dodatno unapređivanje položaja žena i stvaranje okruženja u kojem su jednaka prava i šanse za sve žene i muškarce. Skupština grada Kraljeva je juna 2021. usvojila Strategiju s Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva za period 2021-2026. godine. Zbog svega toga, Grad Kraljevo je prošle godine dobio i posebno priznanje, koje nam je potvrdilo da je ono što trenutno radimo dobro i dalo nam vetar u leđa da budemo još bolji i konstruktivniji u našim nastojanjima u stvaranju društva jednakih mogućnosti bez obzira na polne razlike - navodi Bazićeva.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grad Kraljevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track