"Svi su bili manekeni, danas vepar do vepra": Od ove fotografije gore mreže! Stručnjak objasnio zašto su se ljudi udebljali tokom decenija?

23.09.2022

18:30

0

Primetan je trend rasta broja ljudi koji se bore sa viškom kilograma

"Svi su bili manekeni, danas vepar do vepra": Od ove fotografije gore mreže! Stručnjak objasnio zašto su se ljudi udebljali tokom decenija?
debeli mrsavi sad nekad1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay/Facebook/Nostalgija

Društvenim mrežama kruži fotografija iz '70-ih godina prošlog veka na kojoj se vidi kako su muškarci i žene u to vreme bili veoma vitki što je nezamislimo uporediti sa prizorima koje danas  viđamo na plažama gde su ljudi gojazniji.

Ova fotografija je izazvala lavinu komentara poput toga da su nekad "svi jeli sve i bili mršavi". "Danas većina jede zdravo, a svi debeli. Može li iko razume?", "Na slici kao manekeni, a danas vepar do vepra, pametnom dosta". "Svi mršavi",  samo su neki su od komentara.

Zbog čega je to tako pitali smo nutricionistkinju Branku Mirković koja je u izjavi za 24sedam kazala da je do toga došlo zato što se promenio način života kao i nutritivne navike.

Facebook/Nostalgija
Svi su bili vitki na ovoj fotografiji iz 70-ih godina

- Sada se više jede industrijski obrađena hrana, kao i grickalice. Ranije se jelo u kući i obroci su bili normirani. Moja generacija je bila veoma vitka, a tako je i ostala. Deci se tada sipala jedna kašika, ženama oko dve, a muškarcima do ruba dubokog tanjira. Danas roditelji imaju strahove da će im dete biti gladno. Osnovni problem je u tome što se ne kuvaju domaći obroci, a za to ne može da bude opravdanje kako se nema vremena jer ranije nisu postojali ni kućni aparati poput mašina za pranje, sušenje tako da su žene imale više posla - objašnjava Mirković.

Profimedia
Gojazni ljudi

Kako kaže, uprkos tome što ljudi drže razne dijete i što odlaze u teretanu skloniji su gojenju jer se ne hrane zdravo i jedu šta stignu za razliku od 70-ih i 80-ih godina kada se vodilo računa šta se unosi u organizam.

"Manje šećera i masti"

- U svakoj hrani koja je industrijski procesuirana moraju da stave da ne buđa, da duže traje, da zadrži boju i ima mnogo više šećera da bi sve to bilo ukusnije. A što se više šećera i masnoća unese organizam više traži. Kod mene dolaze deca od 12 i 14 godina jer imaju probela sa velikom gojaznošću zbog svega toga - kaže Mirković .

- Sve što sada kupite da jedete nemate kontrolu šta je unutra, a tu ima više glutena, šećera, ugljenih hidrata... Na taj način smo dobili gojaznu generaciju, a dobićemo i bolesnu. Postoji i ta vrsta neprijatnosti da teramo ljude da jedu jer prave ogromne količine hrane i onda se ljudi nutkaju da jedu. Ranije se nisu držale dijete, a sada se drže i onda su ljudi nekako gojazniji. Tada su se više radili kućni poslovi i na taj način se pokretala grupa mišića i niko nije išao u teretanu - objašnjava Mirković.

Dodaje da se ranije umerenije jelo i da se unosila uglavnom sezonska hrana.

- Nekada se živelo dosta zdravije. Jela se sezonska hrana i nisu se jele trešenje u zimu kada im vreme nije. Sada se u meso stavljaju hormoni, a to su hormoni rasta kako bi kokoške bile veće, da bi goveče što pre postiglo težinu i onda su generacije sve više i više. Ljudi maju problema sa alergijama jer se životinjama daju antibiotici, a kroz meso sve to mi unesemo. Jede se mnogo više mesa što nije zdravo. Sve što jede životinja da bi postigla težinu mi to kroz hranu unesemo, kao i svu hemiju koja postoji u voću i povrću - zaključuje naša sagovornica.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike