Tolerance project na Weekend Media Festivalu powered by Direct Media 1Foto: Promo

Jedna od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija” otvorena je  na Weekend Media Festivalu u Rovinju. Pod pokroviteljstvom DIRECT MEDIA United Solutions, 94 plakata umetnika širom sveta izloženo je u Tvornici duhana Rovinj, tradicionalnom mestu održavanja popularnog Weekenda.

Tolerance project je rezultat angažmana svetski priznatog umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića, čijem pozivu na saradnju se odazvalo na stotine umetnika, dizajnera i kreativaca širom sveta. Zadatak koji se tražio od umetnika pozvanih da se priključe izložbi, je bio da ilustruju reč „tolerancija“ na svom maternjem jeziku, iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta.

Izložbu je otvorio Stefan Gajić, Creative Lead & Art Director u DIRECT MEDIA United Solutions, najmladji grafički dizajner sa prostora bivše Jugoslavije koji je dobio poziv da se priključi Tolerance project.

„Umetnost koja poziva na toleranciju je danas važnija više nego ikad. Kada me je Mirko Ilić pitao da budem deo Tolerence projekta koja okuplja najveća svetska imena u dizajnu i umetnosti, nisam mogao da poverujem, a slična reakcija je bila kada sam čuo da se ukazala prilika da budem makar mali deo WMF-a. Ja imam veliku sreću i priliku da radim u sistemu kao sto je Direct Media koja je deo United Medije. Svi znamo koliko znači da ste u okruženju koje neguje različitost, autentičnost, daje vam priliku da učite i radite sa najboljima – a to je United Media. Iskeno se nadam da će posetioci izložbe sa sobom poneti malo tolerancije i ljubavi i nastaviti da je šire u svom okruženju“, izjavio je Stefan Gajić.

„Veoma mi je drago što smo se danas okupili u ovako velikom broju kako bismo pozdravili umetnost i otvaranje izložbe Tolerance. Velika mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku na ovogodišnjem Weekendu po prvi put ugostiti ovaj svetski projekt u kojem učestvuju mnogobrojni autori s naših prostora. Volio bih istaknuti da je reč o projektu koji je već obišao celi svet, a sad je napokon došao i kod nas. Hvala Mirku Iliću koji ga je započeo, a hvala i svim mladim autorima, posebno velikoj mladoj nadi – Stefanu Gajiću koji je danas ovde s nama i lično nam predstavlja svojih ruku delo“, istakao je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala i direktor programa povodom otvaranja izložbe.

U svetu koji je sve više podeljen socijalnom nepravdom, ransom i diskriminacijama po drugim osnovima, projekat Tolerance koristi jedinstvenu moć dizajna da nas podseti šta nam je svima zajedničko.

Izložba prikazuje radove vanredno talentovanih dizajnera – delom već etabliranih, poput velikana svetskog dizajna Miltona Glejzera (Milton Glaser), Pole Šer (Paula Scher), Simora Kvasta (Seymour Chwast), onih koji su tek u usponu, a medju izloženim plakatima u Rovinju našli su se i radovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore itd.

Projekat Tolerance Poster Show je besplatan i neprestano raste, budući da mu se stalno priključuju novi radovi i umetnici, a do danas je preneo poruku tolerancije i inkluzije više od 400 hiljada ljudi, u preko 40 zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari