Читај ми!

Vučić na kraju posete Njujorku: Nećemo se odricati teritorijalnog integriteta, ni evropskog puta

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je, na kraju višednevne posete Njujorku, da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer, o čemu je razgovarao sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom. Naveo je da se Srbija neće odricati teritorijalnog integriteta, ni evropskog puta.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao u Njujorku, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, ali i šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Sa Georgijevom sam se dugo zadržao u razgovoru o pravljenju stend baj aranžmana. Važno je da pravimo veći finansijski bafer kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža", preneo je Vučić na kraju posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN.

Ukazao da su vlade nešto novca uštedele za ovu zimu, a da će za sledeću biti teško odvojiti sredstva, pa će mnoge zemlje nestati sa radara finansijske stabilnosti.

"Moramo to da izbegnemo da pravimo veću bafer zonu, da radimo na rastu i razvoju Srbije. Pitao sam je kako da radimo na tome i ona je rekla, radite na finansijskim baferima", kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je danas imao dosta sastanaka sa predstavnicima afričkih zemalja, slovenačkim prijateljima, kao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima. Zahvalio sam mu se na podršci našem teritorijalnom integritetu", podvukao je predsednik Srbije.

"Mi se borimo, ne sa Prištinom, već zapadnim silama"

Predsednik Srbije je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, istakao da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.

"Kako vidim radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile", poručio je Vučić.

Ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.

"Nećemo se odricati našeg teritorijalnog integriteta i nastavićemo evropski put Srbije, ponovio je predsednik i istakao da sve radi da sačuva Srbiju. 

Naveo je da Srbija gleda da preživi i da se vidi kako će i šta će i dodao da je teško vreme i veliko breme pred nama.  

"Globalna situacija se užasno komplikuje" 

Predsednik je naveo da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih susreta, i pored zvanično najavljenih, a na pitanje u vezi sa razgovorom sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland rekao da je i sa njom razgovarao o svim temama, kao prethodno i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom.

Dodao je da je važno da Srbija ima američku podršku oko ekonomskih reformi i ekonomsog napretka zemlje.

Sa druge strane, ponovo je ukazao da se globalna situacija užasno komplikuje.

"Svet neće biti isti. Ma koliko da sam govorio, rekli bi da sam 'drama kvin', da izmišljam... A, sada to ovde osećate, i vidite da se na takav način govori. Biće mnogo teško", rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da su neki evropski lideri, koji su tražili sastanak sa Lavrovim, morali da povuku svoj pristanak sa susret sa njim.

"Bilo im je neprijatno, iako su ga tražili, jer je stigla zabrana... To nikad nije bilo. Ništa od toga nije bilo", konstatovao je predsednik Srbije.

Naveo je da je gotovo siguran da će zapadne sile pokušati da Rusiju isključe iz Saveta bezbednosti UN i istakao da Srbija za to neće glasati.

"Da li će to uspeti ili ne, videćemo", rekao je Vučić.  

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво