Vesti

0

U leskovačkoj bolnici počela ušteda struje, na grejanju se neće štedeti

Autor: AP

Izvor: Beta

U leskovačkoj bolnici počela ušteda struje, na grejanju se neće štedeti

Izvor: Pixabay

Opšta bolnica Leskovac počela je sa primenom mera štednje struje, nakon što su dobili dopis Ministarstva energetike, iako je iz "Plana uštede energije" izuzeto grejanje te zdravstvene ustanove, izjavio je za agenciju Beta direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.



"Mazut nam stiže u ponedeljak, nećemo smanjivati temperaturu. Dakle, zdravstvene ustanove su izuzete iz toga. Mi ćemo sa grejanjem krenuti već u ponedeljak ili utorak", rekao je Dimitrijević.

Dopis su pre nedelju dana dobili od Ministarstva energetike koje im je poslao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pa je nakon toga prosledjeno zdravstvenim ustanovama.

Kako piše u dopisu, kao "Plan uštede" zdravstvenim radnicima je zabranjeno da uključuju klima uredjaje, osim na neonatologiji, pedijatriji, radiologiji, operacionim salama, angio i server Sali, zatim upotreba lifta, ali i osvetljenje u hodnicima.

Dimitrijević je kazao da je to u stvari "racionalna potrošnja energije i ušteda".

"Ušteda neće biti na štetu pacijenata, na primer u hodnicima imamo 20 sijalica, ne moraju da rade sve, dovoljno je 10. Tamo gde su sale, intervencije, tu neće biti štednje, znači mi samo sledimo preporuke da se smanji tamo gde nije potrebno", naveo je direktor.

Prema njegovim rečima, bolje da oni kao velika ustanova uštede, kako bi imalo dovoljno struje za sve.

"Mi možemo oko 50 odsto da uštedimo, a da se to uopšte ne primeti", dodao je Dimitrijević.

U skladu sa merama štednje, u leskovačkoj bolnici odredjeni su i kontrolori, koji će proveravati da li se zaposleni pridržavaju novih pravila.

Dimitrijević je rekao da niko neće biti oštećen, a da bi oni, sve i da nije mera štednje u celom svetu, uštedu primenili.

"Ponašamo se racionalno u skladu sa situacijom koja je nastala u celom svetu", zaključio je Dimitrijević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR