Izvor: B92

Kao i obično, reakcije su strastvene. Deo Argentinaca uživa u ovoj tradiciji i sami učestvuju u njoj, ali ćete naći i one kojima je ova tradicija odbojna i smatraju je pravljenjem nereda u gradu.

Ako se u novogodišnjoj noći nađete na ulicama Buenos Ajresa, pripremite se za sledeći prizor: ulice zatrpane zgužvanim i isečenim papirima koje Argentinci bacaju kroz prozor.

I ne, ne radi se o vandalizmu, zagađenju životne sredine, nemaru, pa čak ni o konfetama, što bi se moglo pomisliti... Štaviše, kada saznate razlog, verovatno ćete poželeti da im se pridružite ili uvedete ovaj običaj i u svojoj zemlji.

Naime, radnici koji rade u raznim kancelarijama uoči Nove godine izbacuju kroz prozor lošu energiju i stare stvari – pa sa njima lete razni podsetnici, dopisnici, dokumenti... Sve što više nije potrebno i što zauzima prostor.

Pretpostavljamo da radnici gradske čistoće onda narednih dana imaju pune ruke posla.

Ovo simbolizuje želju da se u novu godinu uđe sa čistim stolom – odnosno s čistim umom – i spremno za nove izazove. Samo nemojte danas da bacate svoje fascikle (pa čak ni laptop) kroz prozor na poslu, sačekajte do Nove godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.