Ove godine očekuje se manji rod jabuke do 25%

Berba jabuke je u toku, a predviđanja su da će ovogodišnji rod, za nas značajnog izvoznog voća, biti umanjen.

Kako je za „Politiku” rekao profesor Zoran Keserović, procene su da će rod biti manji od 20 do 25 odsto u odnosu na 2021, kada je proizvedeno oko 513.000 tona jabuke.

Kako kaže, do ovoga je došlo delimično zbog izmrzavanja, ali i zbog toga što proizvođači, prošle godine, nisu na vreme obavili neke od potrebnih radova u voćnjacima.

– Prošle godine bila je malo veća rodnost, neke sorte su prerodile, pa nisu mogle i ove godine, a proizvođači ih nisu dobro proredili. Takođe, imali smo i izmrzavanje. Iako se očekuju manje količine, to je i dalje dovoljno za domaće potrebe i izvoz – ističe on.

Berba sorte gala je završena, a polako se privodi kraju i zlatni i crveni delišes, a potom kreću sorte jonagold, greni smit i fudži. Keserović napominje da je problema bilo kod sorte gala jer smo imali velike količine padavina baš uoči berbe.

– Moj generalni stav jeste da smo u Srbiji krenuli veoma žestoko u voćarskoj proizvodnji, pogotovo u tehnologiji proizvodnje jabuke. Mislim da smo sada malo zastali, a jedan od uzroka jeste i to što su proizvođači u početku podizali zasade s najkvalitetnijim sadnim materijalom, ali su kasnije prešli na slabiji kvalitet. To se naravno odražava i na pad prinosa – objašnjava on.

Kada je reč o izvozu, kaže da su isporuke gale krenule, ali su sada malo zastale, jer su cene pale, budući da se u Evropi očekuje značajan rod. Mnogi sada skladište jabuku kako bi sačekali povoljniji trenutak. Keserović smatra da će biti teško u narednom periodu, pogotovo za one proizvođače koji nemaju svoje hladnjače ili nisu udruženi.

– Biće teško zbog izuzetno visokih cena energenata i transporta. Cena prevoza je sa 3.000 evra po šleperu otišla na 11.000 do 12.000 evra, što izuzetno opterećuje troškove proizvodnje – ističe i dodaje da postoje i veliki problemi s radnom snagom, iako imamo priliv radnika iz inostranstva.

Prema njegovom mišljenju, opstaće oni koji budu vodili računa o strukturi sortimenta i budu imali visoke prinose i kvalitet.

– I s ovogodišnjim rodom Srbija i dalje ima veliku proizvodnju jabuke. Prošle godine, recimo, ona je bila veća nego proizvodnja šljive. Dobro je što se mnoge velike kompanije okreću drugim tržištima i nije samo Rusija u fokusu. Jabuka se već izvozi u Šri Lanku, Saudijsku Arabiju, Emirate, Indiju, Englesku, skandinavske zemlje… u oko 40 država – kaže Keserović i dodaje da su ruskom tržištu i dalje potrebne jabuke iz uvoza, mada i tamo neprestano niču nove velike plantaže.

Njihova cena proizvodnje je daleko niža, cena dizela je tamo 60 evrocenti, a imaju i znatno manje troškove radne snage, dok je kod nas problem naći radnike.

– Takođe treba razmišljati i promeni politike podsticaja jer subvencije, po hektaru, ne mogu biti iste za ratarske kulture, povrtarske i voćarske kulture – napominje profesor Zoran Keserović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.